Biljka koja ubija želju za slatkišima

623

U posljednjih nekoliko godina, stevija je stekla ogromnu popularnost i smatra se jednim od glavnih trendova u zdravoj ishrani. Razlog je njena ljekovitost, kao i ubijanje želje za slatkišima.

Dovoljno je da otvorite bilo koji časopis posvećen zdravoj ishrani i sigurno ćete naići na članak o steviji.

Ova biljka, koja potiče iz Paragvaja, u posljednje vrijeme postala je izuzetno popularna i kod nas, a koristi se najprije u praškastom obliku kao zamjena za šećer.

Mogu je konzumirati svi, a posebno se preporučuje osobama koji su na posebnom programu ishrane, poput dijete, ali i dijabetičarima.

Osim što je veoma ljekovita, ova biljka je najpoznatija po tome što se ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao izvor energije, a zadovoljava potrebu za slatkim.

Osim toga, dosadašnja straživanja su dokazala da slatki glikozidi utiču na osovinu hipotalamusa – želudac, što blokira osjećaj gladi.

Kako koristiti steviju?

U većini marketa je možete naći u obliku praha, ekstrakta (kapi), te je koristiti za zaslaživanje napitaka ( kafe, čaja) i pripremu raznih jela (pekmeza, tjestenina, soseva). Takođe, koriste se njeni svježi ili osušeni listovi.

Za smanjivanje potrebe za slatkim najbolje je da prije jela uzmete 15 kapi ekstrakta stevije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA