Aviciijeva životna priča: Godinama je bio bolestan

582

Veoma uspješan i talentovaan švedski muzičat, DJ Avicii, pravim imenom Tim Berling, imao je velike zdravstvene probleme. Mrtav je pronađen tokom boravka u Omanu, a uzrok smrti još nije poznat.


Berling je rođen u Štokholmu 1989. gdje je odrastao uz, kako je jednom prilikom ispričao, švedsku narodnu, ali i modernu muziku. Veliku je popularnost stekao 2011. pjesmom ”Levels”, nakon čega su se hitovi samo nizali. ”Hey Brother”, ”You Make Me”, ”The Nights and Waiting For Love”, samo su neki od hitova kojima je postao jedan od najpopularnijih i najtraženijih muzičara.

Sarađivao je s već afirmisanim muzičkim imenima, poput Coldplayja, Siom, Lennyjem Kravitzom, Leonom Lewins, Robbiem Willaimsom… Nastupao je i na ceremonijama, kao što je vjenčanje švedskog princa Carla Philipa.

Novac mu nije bio cilj

Prema Forbesu 2015. zaradio je 19 miliona dolara, ali novac mu nije bio cilj.

– Kada sam počeo zarađivati novac, vidio sam da mi on zapravo i ne treba. Kada vam je novac toliko dostupan, zapravo ga i ne trebate, pa je stoga doniranje najsenzibilnija i najočitija stvar koju trebate napraviti – rekao je nakon što je donirao milion dolara u humanitarne svrhe za hranu u Africi.

Finansijski je podržavao i rješavanje problematike trgovine ljudima i nasilja među bandama.

Velik zdravstveni problemi za njega su počeli u januaru 2012. kada je zbog akutne upale gušterače u bolnici proveo 11 dana. Bolest koja ga je držala prikovanog za bolnički krevet javlja se uslijed česte prekomjerne konzumacije alkoholnih pića.

– Za mene je ispijanje alkohola postalo rutina. Ali nemoguće je ići na turneje i cijelo vrijeme se opijati, jer vas to dotuče. Naročito kada nastupate 320 dana u godini – rekao je nakon hospitalizacije.

Na bolničko liječenje vratio se 2013. te mu je savjetovano da odstrani žučni mjehur. Odbio je riješiti zdravstveni problem na taj način i nastavio odlaziti na turneje. Ipak, 2014., stanje mu se toliko pogoršalo da je na kraju ipak morao na operaciju.

– Uzeo sam slobodno mjesec dana, ali to i nije bilo slobodno vrijeme, jer sam ih provodio u studiju. Poslije toga sam nastavio odlaziti na turneje. Teško je reći ne u ovoj industriji. Želite svirati sve i biti svugdje – kazao je.

Iako su njegovi zdravstveni problemi javnosti bili poznati, njegovi fanovi šokirali su se kada je saopštio da se povlači sa scene. Međutim, on je tada objasnio da je to morao napraviti zbog svog zdravlja, te da scena nije za njega.

– Nisam se povukao zbog nastupa i muzike. Uvijek se radi o drugim popratnim stvarima koje mi nikada nisu polazile za rukom. Ja sam introvert, teško mi je. Mislim da se suočavam s previše negativne energije – rekao je za Hollywood Reporter.

Neko vrijeme nakon što se povukao sa scene, rekao je da mu to godi.

– Za sada se to veoma isplatilo u smislu ličnog blagostanja. Sretniji sam nego ikad – rekao je DJ Avicci.

Posljednji je put nastupao u avgustu 2016., a posljednji EP izdao je u avgustu 2017.

Zadnje dane svog života boravio je u odmaralištu Muscat Hills Resorta u Omanu gdje su ga susreli brojni obožavaoci i fotografisali se s njim.

– Ostaće nam u sjećanju kao vrlo drag i susretljiv mladić – rekli su zaposleni odmarališta gdje je Šveđanin boravio.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA