Austrija zabranjuje marame za djevojčice!

476

Austrijska vlada ozabranbiće nošenje marama za glavu za djevojčice u obdaništima i u osnovnim školama.

Ministar obrazovanja Heinz Fassmann rekao je da će nacrt zakona biti spreman na ljeto i da će to biti “simboličan” čin, bez obzira koliko djece bude obuhvaćeno njime.

Vicekancelar Heinz-Christian Strache iz ekstremno desničarske Slobodarske stranke (FPOe) ponudio je tu ideju tokom vikenda, rekavši da djevojčice ispod deset godina života moraju biti zaštićene” i u stanju da se “slobodno integrišu i razvijaju.

Kancelar Sebastian Kurz iz Narodne stranke (OeVP) desnog centra također je podržao ideju.

– Mi želimo da sve djevojčice u Austriji imaju istu priliku i namjeravamo izbjeći stvaranje paralelnih društava – rekao je Kurz.

Novine Kurier pišu da Ministarstvo obrazovanja ni razni eksperti koje su kontaktirali njihovi novinari nisu bili u stanju da pruže informaciju o tome koliko djevojčica nosi marame na glavi u obdaništima i u osnovnim školama.

Carla Amina Baghajati, portparol Islamske vjerske zajednice u Austriji, nazvala je raspravu oko marama “marginalnom temom” kojoj je data nesrazmjerna pažnja.

Svaka škola obuhvaćena planom trebala bi učestvovati u “dijalogu”, kazala je.

Rasprave oko imigracije i nacionalnog i vjerskog identiteta bile su u središtu prošlogodišnje predizborne kampanje koja je rezultovala time da je Kurz postao kancelar nakon pristajanja na koalicijski sporazum s FPOe.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA