Amerika, Britanija i Francuska bombardovale Siriju

643

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je tokom noći napade na Siriju, odmah zatim, počela je zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Rojters.

Pentagon saopštava da je noćašnja runda napada završena i da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Rusiji nije dostavljen spisak ciljeva. Amerikanci koristili krstareće rakete “tomahavk”. Ruski ambasador u SAD poručuje da napad neće ostati bez posljedica. Damask navodi da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava, prenosi RTS.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

– Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada – rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao “snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”.

Predsjednik Donald Tramp je, obraćajući se javnosti, rekao da “zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku”. Naveo je da će akcija trajati sve dok “sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje”.

Tramp je rekao da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i da ga nije izveo čovjek već “čudovište”. Kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsjedniku Bašaru el Asadu.

– Dvije hiljade trinaeste predsjednik Putin je obećao svijetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije. Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom – a možda i ne – rekao je.

dmah poslije Trampovog govora, oko tri sata poslije ponoći, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u posljednje vrijeme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja, prenosi RTS.

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Bi-Bi-Si: Britanci su koristili avione “tajfun”.

Oglasio se i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i djece “masakrirani hemijskim oružjem”. “Crvena linija je pređena”, poručio je Makron.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na brifingu za medije rekao da su napadi bili “teži” od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena.

Matis je istakao da vjeruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odluči da ponovo koristi hemijsko oružje.

Prema riječima zvaničnika Pentagona, nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

Oglasila se i britanska premijerka Tereza Mej, koja smatra da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savjetu bezbjednosti UN.

Britansko ratno vazduhoplovstvo, koje je koristilo bazu na Kipru, napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili avione “tajfun”.

“Važan signal Iranu, Siriji i Hezbolahu”

Napadi izvedeni na Siriju predstavljaju “važan signal” Iranu, Siriji i libanskoj ekstremističkoj grupi Hezbolahu, izjavio je danas visoki ministar u izraelskoj vladi.
– Upotreba hemijskog oružja prelazi crvenu liniju koju čovječanstvo više ne može da toleriše – napisao je na Tviteru Joav Galant, član bezbjednosnog kabineta premijera Benjamina Netanijahua, prenosi Rojters.

Ruski ambasador u SAD upozorio na posljedice

Ambasador Rusije u SAD Anatoli Antonov, rekao je da se Rusija osjeća ugroženom zbog američke odluke da napadne Siriju, kao i da Moskva vjeruje da je hemijskog napada 7. aprila namješten.

– Upozorili smo da takve akcije neće proći bez posljedica. Sva odgovornost leži na Vašingtonu, Parizu i Londonu – naveo je Antonov u saopštenju.

Generalni sekretar UN pozvao na uzdržanost

Generalni sekretar Ujedinjenh nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da pomno pravi izvještaje u vezi sa vazdušnim napadima na Siriju, istakavši da su zemlje dužne da djeluju u okviru smjernica Povelje UN i “međunarodnog prava generalno”.

– Bilo kakva upotreba hemijskog oružja je gnusna. Patnje koje upotreba takvog oružja izaziva su stravične – upozorio je Gutereš, pozvavši države članice UN da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve postupke koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije.

Iran prijeti: Snosićete odgovornost za posljedice

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je danas napade na Siriju, upozorivši da će Vašington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posljedice u regionu i šire, javljaju iranski državni mediji.

– Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su preduzeli vojnu akciju protiv Sirije uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza… snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posljedice ovog rizičnog poduhvata – navodi se u saopštenju.

Asad stigao na posao

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad snimljen je jutros kako dolazi na posao. Pristalice Asada okupile su se ovog jutra na ulicama Damaska u znak podrške nakon napada.

NATO podržao napad

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

– Podržavam akcije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i hemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod hemijskim oružjem, izjavio je Stoltenberg.

Turska podržala napad

Turska je pozdravila vazdušne udare na sirijsku vladu kao “adekvatan odgovor”, naveli su izvori u turskom ministarstvu spoljnih poslova.

– Mi kao prikladan odgovor vidimo operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Britanija i Francuska – naveo je turski izvor.

Rusija će tražiti hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

Zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Vladimir Džabarov rekao je danas da će Rusija, najvjerovatnije, zatražiti održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o raketnim udarima SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, javili su ruski mediji.

– Trenutno je u toku analiza situacije. Rusija će zahtijevati sastanak Savjeta bezbjednosti – istakao je Džabarov, prenose “RIA Novosti”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA