Akcije “Željeznica RS” pale 77 odsto?

706

“Željeznice RS” dobile su još jednu lošu “packu” na poslovanje. Naime, njihove akcije su za samo pola godine pale za čak 77 odsto na Banjalučkoj berzi.

Sa 230 maraka cijena je pala na 52 a pojedini akcionari sumnjaju da su uzrok špekulacije koje podsjećaju na slučaj Medicinske elektronike. Komisija za hartije od vrijednosti već istražuje šta se dešava jer neko iz dana u dan cijenu obara trgujući sa jednom ili dvije akcije. Zato je Radinko Malešević iz Banjaluke od novembra je izgubio 86 000 maraka, a ništa bolje od njega nije prošao ni Tomo Pančić iz Doboja koji umjesto za 12 svoj udio može da proda za samo dvije hiljade maraka, javlja ATV.

– Oni sada prave završni čin konačno da nas istisnu. Mi to nećemo dozvoliti, angažovali smo advokata – rekao je Pančić.

Nadaju se poštenoj presudi i koliko toliko se uzdaju u pravosuđe Srpske.

– Mi se nadamo da u sudu ima časnih i poštenih sudija koji će donijeti odluku u našu korist i na korektan nas način isplatiti, a samim ti poslaće budućim investitorima poruku da je ovdje sigurno podneblje za ulaganje. Kakvo je trgovanje kad vi prodajete jednu akciju jednu kupujete. Ima li to igdje? – pita Malešević.

Dok akcionari spremaju još jednu prijavu tužilaštvu, u Komisiji za hartije od vrijednosti primili su nekoliko prijava i pokrenuli istragu. Akcije su u konstantnom padu, pa provjeravaju svaku transakciju i to je sve što mogu da otkriju u ovom trenutku. Borkeri se ne čude i što akcije “Željeznica” padaju jer preduzeće loše posluje ali ovdje se, kažu, radi se o nesvakidašnjoj situaciji.

Neko je za manje od četiri hiljade maraka prometa, oborio vrijednost “Željeznica” za 77 odsto.

– To su jako mala trgovanja sa jednom, dvije akcije i sa 100, 200, 300 maraka neko spusti cijenu za 20 odsto jer se “Željeznice” nalaze na službenom berzanskom tržištu gdje fluktuacija cijene tokom dana nije moguća za više od 20 odsto – izjavio je Boris Majstorović, direktor brokerske kuće “Eurobroker”.

Dvadeset po dvadeset, akcije su za manje od pola godine izgubile vrijednost, a ovaj astronomski pad dolazi u trenutku kada se očekuje vlasničko restrukturisanje, prilikom kojeg bi Vlada trebala da otkupi oko 19 odsto udjela malih akcionara. Od njih 1 500, svega desetak prati šta se dešava i redovno dolazi na skupštinu akcionara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA