Akcija bilećkih osnovaca za očuvanje životne sredine (VIDEO)

865

Reciklaža je jedan od načina kako možemo da sačuvamo prirodne resurse i životnu sredinu, ali i da spriječimo zagađenje prirode. Toga su svjesni učenici i profesori u brojnim obrazovnim ustanovama širom Srpske.

Neki od njih pokrenuli su akcije prikupljanja i odvajanja otpada, a tako je i u bilećkoj OŠ „Sveti Sava“.

Oni su se opredjelili za prikupljanje plastične ambalaže, koja će kasnije poslužiti za reciklažu. Učenici kažu da je ova akcija za njih izuzetno važna, jer im pomaže da nauče kako da čuvaju prirodu i da budu ekološki osviješteni.

– Puno godina treba da se jedna plastična boca razgradi, oko nekoliko stotina, i onda to je mnogo važno, jer to ide na reciklažu i onda mogu ponovo da se prave nove boce, i ubacujem naravno. Tu imaju dvije kante za plastične boce i za čepove. I onda skinemo čepove i ubacimo u kantu, a bocu ubacimo u drugi kontejner – rekao nam je Lazar Milošević, učenik OŠ “Sveti Sava” Bileća.

Sa njim se slažu i ostali učenici koji su odlučili da učestvuju u ovoj akciji.

– Smatram da treba svako da ubacije, jer je to veoma važno za okolinu, a tako ne zagađujemo, jer dosta djece baca otpad van tih kanti, a to ustvari treba bacati da bi se to recikliralo i ponovo moglo doći u obradu – dodala je Elena Ivezić, učenica OŠ „Sveti Sava“ Bileća.

Kada prikupe dovoljnu količinu plastične ambalaže, namjeravaju da je prodaju u nekom od otkupnih centara. Zarađeni novac, kažu u školi, uložiće u nešto što im bude neophodno za rad. Ipak, objašnjavaju, prodaja i zarada nisu im primarni cilj. Žele da nauče učenike da u najranijem uzrastu budu svjesni koliko je važno očuvati zdravu životnu sredinu.

– Djeca su se strašno odazvala ovoj akciji. Mnogo djece kupuje sokove u plastičnim flašicama, na velikim i malim odmorima, jednostavnije je tu flašicu baciti na jedno mjesto i iskoristiti to što je bačeno, nego je baciti negdje na ulicu ili na neki drugu deponiju otpada gdje se neće iskoristiti na ovakav način kako smo mi to planirali – priča Miodrag Parežanin, direktor OŠ „Sveti Sava“ Bileća.

Interesantno je da su akciju učenika podržali i brojni Bilećani, koji često dođu do škole samo da bi plastične flaše ubacili u njihov specijalni kontejner. Iz škole pozivaju i ostale, koji se još nisu priključili akciji, da to učine.

– Čak se može organizovati da predstavnici naše škole dođu i otjeraju taj otpad, koji će opet napominjem koristiti nama, a koristiti i njima, jer ćemo osloboditi njihove kuće otpada – naglasio je Parežanin.

Ova akcija pokrenuta je krajem prošle školske godine, a kako kažu, ne namjeravaju da je prekinu. Učenici ove škole o važnosti očuvanja prirode uče i kroz druge akcije, koje se realizuju uz učešće ekološke sekcije.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA