Afera “Skripalj”: Zapad ne želi da Moskva bude dio istrage

566

Zapad ne želi da Moskva bude dio istrage u aferi “Skripalj”. Odakle je otrov, znaće se samo ako Britanci daju pronađenu supstancu.

Bivši rukovodilac Komisije za uništenje ruskog hemijskog oružja, a sada Putinov predstavnik u Privoložju, Dmitrij Babič, u petak je demantovao pisanje lista “Tajms” koji se poziva na britanske obaveštajne službe da je nervno-paralitički otrov “novičok” proizveden u vojno-istraživačkoj laboratoriji u zatvorenom gradiću Šihani u Saratovskoj oblasti.

– U laboratoriji Državnog naučnog instituta organske hemije i tehnologije u gradu Šihani nikada se nije čuvalo hemijsko oružje. Sve baze gdje se čuvalo hemijsko oružje su poznate. U Saratovskoj oblasti je bio objekt “Gornij”, gdje je prvo uništeno sve hemijsko oružje – izjavio je Babič.

U filijali u Šihaniju se sada bave obezbjeđenjem objekata gde su uništavani hemijski otrovi. List “Tajm” tvrdi da je informaciju dobio od britanskih tajnih službi, koje ubjeđuju svjetsku javnost kako iza trovanja Sergeja i Julije Skripalj stoje ruske vlasti.

Moskovski biohemičar Ilja Duhovlinov kaže da se mjesto proizvodnje otrova može utvrditi samo ako Britanci daju otrovnu supstancu pronađenu kod oca i kćerke Skripalj.

Dok zapadni novinari uče rusku geografiju, u četvrtak je u Njujorku u Savjetu bezbjednosti održana oštra rasprava oko afere “Skripalj”.

Zapadne zemlje su samo ponovile optužbe na račun Moskve. Ruski predstavnik u SB UN Vasilij Nebenzja je još jednom rekao da Rusiji takav incident nije bio potreban uoči predsjedničkih izbora i Svjetskog fudbalskog prvenstva, pa zato treba razmisliti kome je sve to trebalo. Vasilij Nebenzja je ponovio da je Skripalj bio pomilovan i nikakvu opasnost nije predstavljao. On je podsjetio da je Rusija 2017. uništila sve količine bojnih otrova, što je potvrdila i međunarodna kontrola.

Britanci i njihovi vjerni saveznici Amerikanci su se još jednom suprotstavili ruskom prijedlogu da zajedno istraže cijeli slučaj trovanja.

Skripalj više nije kritično

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj, otrovan nervnim agensom prije mjesec dana, više nije u kritičnom stanju, saopštili su ljekari. Bolnica u Solsberiju saopštila je da Skripalj dobro reaguje na liječenje i da se njegovo stanje “brzo poboljšava”, prenio je Bi-Bi-Si.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA