Bolnička dokumentacija iz Maoče vraćena u Brčko

467

Nakon objave informacije u medijima da je dio dokumentacije brčanske Bolnice iz ratnog perioda izmješten u Maoču, razgovarao sam sa menadžmentom te ustanove i insistirao da ona odmah bude vraćena u Brčko, što je danas i učinjeno, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

– Ne znam šta je konkretno bilo među tim dokumentima, ali, prema uvjeravanju menadžmenta Zdravstvenog centra Brčko, riječ je o građi koja, nakon razvrstavanja u skladu sa arhivskim propisima, treba da postane dio arhivske građe Brčkog – naveo je Milić.

On je istakao da je razlog izmještanja dokumentacije taj što je bila smještena u potkrovlje brčanske Bolnice, u neuslovnim prostorijama.

– Izmještanje te građe bez znanja boračke populacije bilo je pogrešno. Pretpostavljam da bi slično reagovali i veterani (tzv.) Armije BiH i HVO-a da je dokumentacija njihove ratne bolnice izmještena u Ražljevo, na primjer. Zato sam insistirao da se građa odmah i bezuslovno vrati u Brčko -naglasio je Milić.

On je dodao da, s obzirom da je riječ o veoma osjetljivoj građi, ona mora biti adekvatno obezbijeđena, u skladu sa propisima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA