Za rekonstrukciju Savskog nasipa 12,5 miliona maraka

556

Kreće se u rekonstrukciju nasipa na rijeci Savi između Gradiške i Srpca u toku ove godine, najavio je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske poslije obilaska nasipa.

Rekonstrukcija će se finansirati iz kredita Evropske investicione banke čija je vrijednost za Republiku Srpsku 55 miliona maraka. Opština Gradiška će svoj dio finansirati sa osam miliona maraka, a Srbac sa 4,5 miliona maraka.

– To podrazumjeva da će se sve tačke koje nisu stabilne da bi mogle zadržati talas vode ili nivo vode koji se u ovakvim situacijama javi, koje će se sanirati. Zatim ustave, ko što je ova ovdje. Crpne pumpe, to je poseban projekat koji se provodi – kaže Mirjanić.

Manjih problema ima i na nasipu u Mačkovcu.

– Ekipe su na terenu, saniramo, u pitanju je spoljni dio naispa tako da ništa nije alarmantno – kaže zamjenik načelnika opštine Gradiška, Ognjen Žmirić.

Crpne stanice Liman, Kej, Donja i Gornja Dolina na području opštine Gradiška ovih dana rade punom parom. U Donjoj dolini blagovremeno je sanirano klizište na nasipu pa su i mještani koji žive uz nasip odahnuli. Jutros ih je zabrinulo popuštanje ustave na metalnoj cijevi ispod savskog nasipa, pa se Sava izlivala u riječicu Maturu, ali i taj problem je rješen.

– Vode se treba bojati uvijek. Voda i vatra su kažu dobre sluge ali zli gospodari. Sava stagnira mislim da se pomalo počela i vraćati ovdje. Najopasnija je u onom momentu, što se tiče procijeđivanja kroz nasipe kad počen odlaziti, kad se izbistri mutnica, onda je procijeđivanje najgore. To se desilo baš ovdje – kaže mještanin Donje Doline, Momčilo Perić.

U Srpcu je popravljeno oštećnje ustave na crpnoj stanici Ina, zbog kojeg je bilo ugroženo cijelo mjesto. Sava je opala za osam centimetara.

– Podzemne vode koje sve više dolaze od izražaja i očekujemo da će dolaziti u narednim danima. Situaciju držimo pod kontrolom. Tamo gdje je najkritičnije kada su u pitanju podzemne, imamo pumpu – kaže načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević.

Do kraja naredne sedmice ministar Mirajnić razgovaraće sa poljoprivrednim proizvođačima iz Gradiške, Srpca, Kozarske Dubice, Prijedora i Kostajnice o šteti nastaloj u poplavama, koja će najvećim dijelom biti sanirana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA