Vučić: Za 50 dana ćete znati ime gradonačelnika

569

Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da će ime novog gradonačelnika Beograda biti poznato za “pedesetak dana”.

Iako se očekivala pobjeda liste okupljene oko predsjednika Srbije, slično kao i kod prethodnih izbora, odluke o kadrovskim rješenjima izgleda neće biti odmah objavljene.

Predsjednički izbori održani su drugog aprila 2017, kada je Vučić iz Nemanjine prešao na Andrićev vijenac. Mandat za sastav nove vlade potom je dobila Ana Brnabić koja je poslije punih 88 dana položila zakletvu 29. juna.

Kao i tada, predsjednik Srbije i lider SNS u svom prvom obraćanju medijima nakon ubjedljive pobjede na beogradskim izborima nije konkretno govorio o tome ko će biti novi gradonačelnik.

Vučić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja, rekao da od proglašenja izbornih rezultata traje rok od 15 dana za konstuituisanje Skupštine Beograda, a zatim i 30 za izbor garadonačelnika, što “sve zajedno znači da će se gradonačelnik znati za 47 do 52 dana”.

Podsjećamo, o tome se ranije dosta spekulisalo, s obzirom na to da SNS u kampanju nije izašla sa konkretnim kandidatom kao što su to uradili, na primjer, SPS, DS ili predsjednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

U medijima se prvo pisalo o “timu za Beograd”, a kao članovi tog tima pominjali su se aktuelni gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i Nebojša Krstić.

– Tim za prestonicu nastupaće kolektivno u kampanji, dok će odluka o tome ko će postati gradonačelnik biti donijeta na osnovu izbornih rezultata koja ostvari SNS – pisao je list “Danas” još krajem septembra prošle godine.

SNS jeste izašao sa “timom za Beograd” i bez konkretnog kandidata za prvog čovjeka prestonice, ali sastav tog tima nije izgledao onako kako se spekulisalo po gradu.

Naprednjaci su potom sredinom januara objavili listu na kojoj među prvih 20 ličnosti gotovo da nema nikoga iz politike, a kao broj jedan našao se direktor “Tiršove” Zoran Radojičić. Osim njega, tu su i balerina Aja Jung, Vesna Stanojević, Milan Gurović, Branko Kockica, Žika Šarenica, Goran Grbović, Nebojša Ilić, Sima Avramović…

Radojičić je rekao da je moguće zamijeniti bijeli mantil za fotelju, ali je i on rekao da će se o funkcijama pričati poslije izbora.

Od političara u prvih 20 su samo aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, Goran Vesić, aktuelni zamjenik gradonačelnika Andreja Mladenović i predsjednica Opštine Savski venac Irena Vujović.

Kada je riječ o Malom, Vučić je njegovu smjenu najavio prošle godine, pa od nje odustao odustao i rekao da će Mali imati odgovoran posao u Beogradu, ali ne navodeći na koju poziciju misli. Osim toga, Vučić je ranije rekao i da je Mali “mnogo puta tražio od njega da ga oslobodi gradonačelničke funkcije”.

Samo četiri stranke ili koalicije se nalaze preko cenzusa na lokalnim izborima u Beogradu u kojoj je SNS odnijela ubjedljivu pobjedu. U Starom dvoru odbornike će tako imati samo još liste oko Dragana Đilasa, Aleksandra Šapića i SPS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA