Vodostaji rijeka u Srpskoj u porastu, u Srbiji vanredno

627

U Republici Srpskoj bilježi se blagi porast vodostaja, ali za sada, bez opasnosti od poplava.

– U porastu su Sana, Una, Sava i jednim dijelom Vrbas – kažu iz Republičke uprave Civilne zaštite, ali to je, ističu, još daleko od redovne odbrane od poplava.

U Republici Srpskoj vodostaji svih većih rijeka osjetno su ispod kote redovne odbrane od poplave i nema izlivanja manjih vodotokova, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U saopštenju je navedeno da je isporuka struje i vode potrošačima uredna.

Načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić danas je donio odluku o ukidanju vanredne situacije u toj lokalnoj zajednici, koja je bila proglašena zbog snježnih padavina, a u Krupi na Uni nastava u školama trebalo bi da bude nastavljena u srijedu, 7. marta.

Republička uprava Civilne zaštite prati situaciju i preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Srbiji prijete poplave

Zbog naglog topljenja snijega Srbiji prijete poplave. Raste vodostaj Velike Morave i svih rijeka u Pomoravlju, Resavi i Levču.

U Doljevcu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Toplice, a u Prokuplju evakuisano je oko 75 ljudi. Vanredno je i u Žitorađi, kao i u Zaječaru gdje prijeti izlivanje Bijelog i Crnog Timoka, kao i rijeke Timok, te na Kosovu u opštinama Obilić, Vučitrn, Gračanica, Kosovo Polje. Voda je poplavila kuće, pomoćne objekte i obradive površine.

Za danas je najavljena vanredna sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije. Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Živko Babović, naveo je da će biti razmatrana aktuelna situacija i data zaduženja svim subjektima koji u slučaju većeg izlivanja rijeka mogu učestvovati u aktivnostima zaštite i spasavanja.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA