Vodostaji rastu, vanredno u Kozarskoj Dubici (FOTO)

720

Vodostaji rijeka u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske su u konstantnom porastu, zbog čega je u Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija.

Iz Republičkog hidrometorološkog zavoda RS je saopšteno da se uslijed obilnih padavina može očekivati dalji rast vodostaja.

U Kozarskoj Dubici, u Јošiku, došlo je do odrona dijela nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu. Zasjedao je Krizni štab, proglašena je vanredna situacija, a sve raspoložive ekipe rade na sanaciji klizišta.

Apel načelnika Kozarske Dubice

Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, ukoliko nasip u potpunosti pukne, postoji realna opasnost od izlivanja rijeke u grad.

– Apelujem na sve nadležne institucije da hitno intervenišu svim raspoloživim sredstvima na ovom području – jasan je Reljić.

Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 28 centimetara i vodostaj je u 12 časova iznosio 968 centimetara. Nadležne službe uspjele su da privremeno saniraju nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje. U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed obišao je ugrožena područja u Srpcu gdje je razmotrena hidrološka situacija, te aktivnosti u borbi protiv nabujale Save, a sa saradnicima će posjetiti i opštinu Gradiška. U Srbac je upućena i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite.

– Ugrožena su mjesta Kobasi i Bajinci. Kako vodostaj Save raste očekujemo još poplavljenih domaćinstava – istakao je Dragosavljević.

U opštini Gradiška premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 118 centimetara. Rijeka Sava je u stalnom porastu, a vodostaj svaki sat raste za jedan centimetar. Plavni talas očekuje se za desetak časova, a načelnik, Zoran Adžić kaže da su Savski nasip i sve crpne stanice u funkciji, te da je situacija pod kontrolom.

Otežan saobraćaj u Brodu i Šamcu

Rijeka Sava se izlila iz korita u Brodu i Šamcu, gdje je otežan i saobraćaj. Iz Civilne zaštite Bijeljina upozorili su stanovnike naselja pored Save i Drine da budu pripravni zbog najavljenih padavina i porasta vodostaja, te zaštite materijalna dobra. Sava se djelimično izlila u priobalnim nebranjenim područjima, a tendenciju rasta imaju i rječice Јanja, Gnjica i Lukavac, saopšteno je iz gradskog Odsjeka Civilne zaštite.

U Prijedoru je protekle noći došlo do pada vodostaja rijeke Sane, koji je u 12 časova iznosio 419 centimetara. U ovom gradu su i dalje na stazi mjere redovne odbrane od poplava, a tokom dana zasjedaće Štab za vanredne situacije.

Iz gradskog Odsjeka civilne zaštite navode da se, a obzirom na značajno smanjen intenzitet padavina i pad temperature, očekuje i dalji pad vodostaja Sane i drugih vodotoka na području grada.

– Јoš uvijek je stotinjak stambenih objekata pod vodom, a u prekidu je i saobraćajnica Prijedor – Bišćani – naglasio je šef Odsjeka Dušan Vranješ.

U Niševićima kod Prijedora, nabujala rijeka Bistrica srušila je most na lokalnom putu, zbog čega je odsječeno tridesetak domaćinstava. Mještani strahuju od daljih poplava.

Vodostaj Une u Novom Gradu je u podne iznosio 478 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 28 centimetara. U opštini Kostajnica i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a sve službe su u pripravnosti. Vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, ali nema zaplavljenih domaćinstava.

Teška situacija u Donjoj Gradini

Teška situacija je i u Donjoj Gradini. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

Vanredna situacija proglašena je u Јasenovcu, gdje je Sava dostigla najviši vodostaj ikada od 917 centimetara, te u Farkešiću, gdje je Kupa znatno porasla i dostigla nivo od 956 centimetara. Dosadašnji rekordni vodostaj Save kod Јasenovca izmjeren je 1970. godine i iznosio je 907 centimetara.

Sava raste i nizvodno od Јasenovca, a u mjestima sve do Slavonskog Šamca na snazi su redovne, ili vanredne mjere odbrane od poplava. Vodostaj Kupe polako je počeo da opada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA