Vlada povećava naknadu za nezaposlene?

647

Vlada će povećati iznos i dužinu primanja naknade za vrijeme nezaposlenosti. To je kompromis socijalnih partnera postignut nakon usvajanja Akcionog plana zapošljavanja za tekuću godinu.

Poslije jednog propalog pokušaja, Savez sindikata rekao je “da”, ali uz jedan uslov. Tražili su formiranje zajedničke grupe koja će raditi na izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Tako bi se, tvrde, ispunio njihov zahtjev star više od tri godine.

– Kako bi konačno i radnici Republike Srpske koji ostanu, ne svojom krivicom, bez posla, mogli imati veću naknadu. Sada je najniža naknada 250, a najviša naknada je u visini prosječne plate u Republici Srpskoj, sve u skladu sa brojem godina staža koji imate i iznosom plate koju ste primali kada ste bili u radnom odnosu – istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, prenosi ATV.

Savez sindikata ranije je izračunao da se za nezaposlene godišnje prikupi oko 38 miliona maraka, a da, zbog propisanih uslova, na naknade ode samo 15 miliona. Iz Ministarstva rada poručuju da se još ne zna koliki će biti novi iznosi naknada.

– Ja bih prejudicirala sad kad bih rekla koliko će se povećati. Povećaće se, možda, recimo 50 odsto. To je samo možda, dok god radna grupa ne izađe sa prijedlogom, odnosno nacrtom Zakona ka Vladi odnosno Narodnoj skupštini – istakla je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Sindikalci su potegli i pitanje najniže plate. Tvrde da pojedini poslodavci pogrešno tumače zakon, i da u najnižu platu uključuju minuli i prekovremeni rad, kao i neke druge naknade. Zato će, kažu, pisati Zakonodavnom odboru Narodne skupštine, i tražiti tumačenje tih odredbi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA