Uzbekistan: Koristi baštu, smanjujemo porez?

361

Predsjednik Uzbekistana je zaprepašten što građani njegove zemlje kupuju krompir i mlijeko umjesto da te namirnice sami proizvode.

Vlada Uzbekistana upozorila je građane da bi trebalo da “efikasno” koriste kućne bašte ili će im povećati tri puta porez na zemljište. Kako prenosi sajt Dario, nadležni će nadgledati domaćinstva dva puta godišnje kako bi stekli uvid u “zainsteresovanost javnosti za obradu zemlje, gajenje pilića i drugih domaćih životinja”.

Nadležne timove će činiti policajci, poreski inspektori i lokalni tužioci. Ukoliko ustanove da domaćinstvo nije uspjelo da “efikasno iskoristi zemljište”, uvećaće vlasniku porez tri puta, piše u saopštenju vlade.

Nove mjere najavljene su nakon što je predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev rekao da je zaprepašten potezima građana.

– Žao mi je što ovo moram da kažem, ali ljudi su prestali vrijedno da rade. Trebalo bi svi da radimo u baštama – rekao je uzbekistanski predsjednik.

Predsjednikov kokošinjac

Predsjednik Mirzijojev izabran je u decembru 2016. godine nakon smrti prethodnika Islama Karimova. Uzgajanje životinja mu nije strano. Trenutno uzgaja 110 pilića. Jaja koja snesu pilići trampi za meso ili jogurt, pišu uzbekistanski mediji.

Svakog vikenda čisti kokošinjac zajedno sa djecom.

– To što ste predsjednik ne znači da ste drugačiji od ostalih. Morate da radite svakog dana – kaže Mirzijojev.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA