Ustav Republike Hrvatske u američkim kinima

502

Rasprodata pretpremijera filma “Ustava Republike Hrvatske” Rajka Grlića u njujorkškom Theatru, koja je bila posvećena glumcu Nebojši Glogovcu, najavila je redovnu distribuciju filma u kinima u SAD-u.

Hrvatski film počinje se u američkim kinima prikazivati krajem maja, istovremeno u trideset dvorana, saopštio je Hrvatski audiovizuelni centar. Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, film je osvojio 32 nagrade.

Strani festivali prepoznali su kao univerzalnu priču iz jedne zgrade u centru Zagreba, u čijem je središtu profesor Vjeko koji živi dvostrukim životom, danju je ugledni profesor, a noću se oblači kao žena.

Među festivalima na kojima je ta “ljubavna priča o mržnji” predstavljena i nagrađena su i Međunarodni filmski festival u Santa Barbari na kojem mu je pripala nagrada za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, Evropski filmski festival u Lečeu na kojem je dobio nagradu za najbolji scenario, najboljeg glumca i nagradu publike, Međunarodni filmski festival u Milanu na kojem su nagrađeni glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike, dok je na londonskom filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film, za najbolji scenario i za najbolju glumačku izvedbu koja je pripala Nebojši Glogovcu.

U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenario potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA