U Srpcu i Gradišci sve više poplavljenih (FOTO/VIDEO)

2428
Foto: SrpskaCafe

Nivo vodostaja rijeke Save, na području opština Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, u stalnom je porastu. 

U Srpcu i Gradišci sve više poplavljenih

U Srpcu i Gradišci, u nebranjenom području, sve je više poplavljenih kuća. Predstavnici Civilne zaštite evakuisali su najugroženija domaćinstva.

Zbog porasta nivao Save tokom noći u Bajincima u opštini Srbac predstavnici Civilne zaštite i mjesne zajednice iz poplavljene kuće evakuisali su jednu porodicu.

– Ne znamo kakvu noć očekujemo. ali ćemo se boriti i evo upravo smo sada pošto je voda ušla u dvije kuće jednu porodicu Tomić sa malim djetetom odvezli na sigurno – istakao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bajinci Nikola Dumonjić.

U opštini Gradiška uzvodno od grada u Gornjoj Dolini predstavnici Voda Srpske počeli su sanaciju klizišta na nasipu što stanovništvu daje dodatnu sigurnost.

– Pa za sada ovo može ovako ostati dalje. Šta će biti ne znamo, ali dobro je i ovo što su zatvorili ove pukotine – rekao je Mile Perić iz Gornje Doline.

– Mogu reći da je to trebalo napraviti ljeti, prije dva – tri mjeseca dok nije bilo vode – dodao je Stevo Kučić takođe iz Gornje Doline.

Prema prognozama hidrologa, nivo Save u Gradišci i Srpcu sporije će rasti još tokom noći i sutra. Uzvodno od Gradiške na lokalitetu Јasenovac vodostaj stagnira.

Zbog visokog vodostaja Save, koji je stigao do “kote 870 centimetara”, ekipe Štaba za vanredne situacije u punoj su pripravnosti. Pripadnici Civilne zaštite borave na terenu, uključujući stalna dežurstva na svim kritičnim tačkama. Najteža situacija trenutno je u selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica.

U Gradišci vodostaj Save i dalje konstantno bilježi rast, i prema posljednjim mjerenjima u 12 sati iznosio je 871 centimetar.

Slobodan Knežević, iz opštinske Civilne zaštite, kaže da nije bilo novih izlijevanja, te da su ekipe na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom dijelu rijeke Save.

Na području opštine Srbac nivo vodostaja rijeke Save u 12.00 časova iznosio je 987 centimetara, što je za 47 centimetara viši vodostaj od vanrednih mjera odbrane od poplava.

Načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević rekao je da je situacija složena, ali pod kontrolom. U naselju Kobaš došlo je do zaplavljivanja nekoliko kuća, a u Bajincima voda prijeti da poplavi pojedina domaćinstva. Situacija na vrbasko-savskom nasipu je pod kontrolom.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi, ali da problem može predstavljati vodeni talas koji se tokom dana očekuje da stigne iz Јasenovca.

Sve crpne stanice su u funkciji, a ekipe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom dijelu rijeke Save.

Foto: Moja Gradiška

Zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava na rijeci Savi na području opština Gradiška i Srbac, Kapetanija pristaništa Brčko zabranila je plovidbu za sve učesnike, osim za plovila angažovana na spasavanju.

Na području Kozarske Dubice situacija je jutros dosta povoljnija. Ekipe su noćas uspjele da saniraju dio probijenog nasipa na rijeci Moštanica na ušću sa Unom. Urađen je potporni zid koji štiti nasip od daljeg pucanja.

Mještani Vrbaške, Bistrice i Gašnice

-Voda je došla do praga. Svaki minut preživljavamo u strahu. Jedino čamcem možemo izaći iz dvorišta, a ako ovako nastavi proći ćemo kao i prije četiri godine, kada je Sava sve odnijela, a ostavila samo mulj i pustoš.

Rekla je ovo mještanka Gašnice Radojka Golić, gdje je voda već prodrla u nekoliko kuća.

Foto: Moja Gradiška

Borimo se, vreće punimo i stavljamo na ulaz, ali mislim da će ući u kuću. Patimo se, namještaj dižemo na sprat. Najgore je što kad dignemo šporet nemamo gdje ložiti vatru – priča Doljan Mišić iz Gašnice, gdje je zbog izlivanja rijeke obustavljen i saobraćaj na magistralnom putu.

Miodrag Zvijerac iz Gašnice takođe kaže da je stoku evakuisao, a da je voda pred pragom.

– Ne vrijedi ništa, to je božija volja. Stoku smo evakuisali kod komšija i sad čekamo – priča Zvijerac.

Nekoliko kuća i vikendica zaplavljeno je i u selima Vrbaška i Bistrica.

– Niti se spava, niti jede. Gledam da skupim nekoliko ljudi da podignemo stvari po kući da voda ne uništi – kaže Nada Guskić iz Bistrice.

Vodostaji Une i Sane stagniraju

Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, vodostaji Une i Sane za sada stagniraju, a ekipe su na terenu i provjeraju kakvo je stanje na savskom nasipu i da li je bilo odrona.

Zbog izlivanja rijeke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška.

U Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

U Novom Gradu nivoi rijeka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Јutros je izmjeren vodostaj Sane od 464 centimetra koji je manji za 46 centimetra u odnosu na juče ujutro.

Zbog izlivanja Sane za saobraćaj je zatvoren put Urije-Šuća i Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, a zbog odrona je u prekidu saobraćaj ne regionalnom putu Novi Grad-Karan.

Na području Kostajnice su se, usljed obilnih padavina, pokrenula tri nova klizišta, dok je vodostaj rijeke Une u opadanju.

Vodostaji Une, Tavije i Strigove su u opadanju. Na području Kostajnice i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

U Semberiji redovna odbrana od poplava

Iz Civilne zaštite Grada Bijeljina jutros je saopšteno da je u prethodna 24 časa došlo do znatnog porasta vodostaja rijeke Drine i rijeke Save.

Foto: BijeljinaInfo/ Savski nasip

Za područje Semberije danas je proglašena redovna odbrana od poplava. Zbog porasta vodostaja, Sava se izlila u priobalnim nebranjenim područjima i u Mjesnoj zajednici Novi zaplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom, saopšteno je iz gradske Civilne zaštite.

Foto: BijeljinaInfo/ Savski nasip

Zbog padavina i povećanih dotoka vodostaj Trebišnjice je u porastu. Јutros je protok kroz grad oko 300 kubnih metara u sekundi, pa se voda dijelom izlila na priobalne puteve u naseljima Rastoci i Rupe.

Iz Civilne zaštite kažu da za sada nema većih problema, ali da se situacija stalno prati. Tokom dana protok bi trebalo da bude smanjen, najavljuju iz Hidroelektrana na Trebišnjici.

U Hrvatskoj alarmantno

Situacija na poplavljenim područjima u susjednoj Hrvatskoj je alarmantna, a kod Јasenovca, rijeka Sava dostigla je do sada najviši nivo, čak 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord, a na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju da se vrhunac vodenog talasa tek očekuje sredinom ove sedmice, kada bi Sava, prema procjenama, mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA