Svjedočenje profesora Spase Šakote: Greškom sam danas živ!

866

Spaso Šakota, bivši profesor Tehnološke škole u Banjoj Luci, u Okružnom sudu u Banjaluci ispričao je da je greškom i pukom srećom danas živ, te da je Nenad Berić želio da ga ubije jer nije mogao da mu vrati 30 000 KM koje je od njega uzeo kako bi mu “sredio” oslobađajuću presudu za seksualno uznemiravanje učenica.

Šakota je ispitan kao svjedok tužilaštva na suđenju Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću. Berića optužnica tereti za podstrekavanje na ubistvo Šakote i nedozvoljeno posjedovanje bombi, dok se Savić tereti za pokušaj Šakotinog ubistva. U optužnici se navodi da je Savić 3. oktobra prošle godine na točkove Šakotinog Mercedesa podmetnuo četiri bombe M52 koje mu je dao Berić. Kada je profesor krenuo u rikverc bombe su se aktivirale.

Policajac kupovao pasoš!?

Tokom svjedočenja Spaso Šakota je ispričao da je i njegov zet, inače policajac Predrag Predić imao problem sa Nenadom Berić.

Naime, policajac je Beriću platio 2 500 evra da mu sredi dobijanje hrvatskog pasoša, da bi otišao u inostranstvo da radi.

Međutim, i njega je Berić zavlačio, ali mu je poslije mnogo muke i peripetija ipak vratio novac.

Šakota kaže da je zbog toga mislio da će i njemu vratiti pare.

Usljed ekplozije ranjeni su Šakota i prolaznik Ilija Jokić, a bili su ugroženi životi još devet osoba, među kojima i dvoje djece, koje su se zatekle u zgradi kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci. Više gelera oštetilo je izlog na poslovnom prostoru “Eko kolor”, oštećen je butin “Donela”, te stan na prvom spratu. Eksplozija je oštetila i zgradu, poslovne prostore u kojima su “Firena” i “Eko kolor”, kao i vozila “škoda oktavija”, “golf 2” i “reno klio”. Došlo je i do požara u kome su izgorjeli Šakotin “mercedes”, “reno espace”, “mercedes”, “folksvagen turan”, “mazda 6” i “pežo bokser”.

U svom iskazu Šakota je ispričao da je naivno vjerovao Beriću u njegovu veoma ubjedljivu priču. Kada je shvatio da je sve laž i obmana tražio je svoje pare nazad, a onda su kako tvrdi krenuli da ga ubiju, vjerovatno kako se za to nikada ne bi saznalo.

U sudnici je rekao da ga je Savić pozvao telefonom i tražio sastanak, navodeći da zna čovjeka koji može da mu pomogne s njegovim problemom, odnosno optužnicom za seksualno uznemiravanje učenica. Kada su se sastali Berić mu se predstavio kao čovjek koji poznaje predsjednike Okružnog i Osnovnog suda u Banjaluci, šeficu krivičnog odjeljenja Okružnog suda, kao i mnoge sudije. Praktično ga je ubijedio da mu može srediti oslobođajuću presudu i rekao da će ga to koštati 30 000 KM.

– Pustio mi je snimak njegovog razgovora sa ženom, koja je pričala ekavicom, i koja je govorila da to može riješiti. Rekao mi je da se radi šefu krivičnog odjeljenja banjalučkog Okružnog suda i ja sam povjerovao – priča Šakota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPojasnio je da je Beriću u više navrata uplatio ukupno 30 000 KM. Ipak i pored toga Okružni sud je njegov predmet vratio na novo suđenje Osnovnom sudu i tada je počeo da sumnja da ga Berić laže i obmanjuje. Tražio je pare nazad, ali ga je Berić ubijedio da je takva procedura, te da će sve srediti sa predsjednik Osnovnog suda. Više puta su se sastajali, a Šakota je sa svime upoznao Berićevu majku i suprugu. Tražio je i da mu ovaj da potvrdu da je uzeo novac, ali mu je ovaj tada iz džepa izvadio dva bunta novčanica i rekao mu: “Ma kakve potvrde, ja radim mnogo ozbiljnije stvari od ovog tvog”. Djelovao mu je uvjerljivo pa je odlučio da se još strpi. Priča se razvlačila mjesecima i kaže da ga je Berić jedan dan pozvao sav sretan tvrdeći da je sve sredio sa predsjednikom Osnovnog suda. Kada su se sastali dao mu je još novca i to nakon što ga je Savić uvjerio da je Berić bio kod predsjednika suda, tvrdeći da je išao s njim i sjedio ispred vrata od kancelarije.

Međutim, nekoliko dana nakon toga Šakota dobijao poziv za suđenje. Ročište je odgođeno zbog dojave o bombi i suđenje je pomjereno za 14 dana. Međutim i sljedeće ročište je pomjereno jer je u sud dojavljena bomba. Šakota kaže da je posumnjao da iza dojava stoji Berić, ali to nikada nije dokazano niti su te dojave do danas rasvijetljene.

U međuvremenu Šakoti je zakazano novo suđenje, a pet dana prije toga njegovog advokata je pozvala “žena koja priča ekavicom”. Rekla mu je da nekoliko sati prije suđenja zajedno sa Šakotom dođe na sastanak kod predsjednika suda. Šakota kaže da je tada pomislio da će njegov slučaj ipak biti riješen, kako je i dogovorio sa Berićem. Ujutro kada je krenuo na sastanak, sjeo je u automobil, krenuo u rikverc i tada je došlo do eksplozije.

– Krećem i čujem da nešto krcnu. Vidim ivičnjak je metar i po od mene i nema šanse da sam ga zakačio. Ponovo nešto krcnu i tada odjeknu eksplozija. Šajba se sasu i istrčavam iz auta. Ponovo se čuje dum, dum, tri ili četiri eksplozije ni sam više ne znam. U panici trčim i sklanjam se u kafić. Vidim narod bježi i tada na nozi osjetim da mi teče krv. Odmah mi je bilo jasno da Berić stoji iza toga. Dolaze hitna pomoć i policija i ja insistiram da me vode na sud da vidim šta će biti i da se i sam uvjerim da Berić ništa nije sredio – kaže Šakota koji je taj dan osuđen na šest mjeseci zatvora.

eksplozija Banjaluka - unistena vozila 2Na pitanje tužioca Šakota je negirao da je Beriću platio da mu postavi bombe na auto, što će očigledno biti strategija odbrane u nastavku suđenja.

Branioce optuženih je interesovalo kako to da je Šakota krenuo u rikverc prije nego što je upalio auto, ali je on to negirao. Odbranu je zanimalo i zašto je Šakota uopšte dao toliki novac Beriću, te zašto nije prijavio policiji cijeli slučaj. On kaže da to nije učinio zbog tajnosti, tvrdeći da nije bio svjestan da time čini teže krivično djelo od onog za koje je već bio optužen.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA