Štima li Malešević posao nekvalifikovanom odborniku DNS-a?

2801
Dane Malešević

Biblioteka u Šipovu, na insistiranje ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića, zaposlila je odbornika DNS-a na mjesto bibliotekara, iako nije imao potrebne kvalifikacije!

Naime, kako navodi portal Buka, početkom februara Biblioteka u Šipovu je raspisala konkurs za mjesto bibliotekara pripravnika na neodređeno vrijeme, što je odmah izazvalo sumnju da je ova pozicija unaprijed pripremljena za nekog iz vladajuće strukture.

Sagovornici pomenutog portala napominju da je nečuveno da se pripravnik prima na neodređeno, a kako kažu, sve je postalo jasnije kad su nekoliko dana prije razgovora za posao čuli i ime osobe koja je na kraju i bila “najbolja” na konkursu.

Riječ je o Borku Zeljkoviću, odborniku DNS-a, koji je završio ekonomiju na jednom od privatnih fakulteta u FBiH. On je imao najviše bodova, osvojio ih je čak 15, iako nema nijednu potrebnu kvalifikaciju za pomenuto radno mjesto. Razlog za tako dobar rezultat jeste činjenica da je sa kandidatima obavljen samo intervju, a od njih nije tražena niti jedna potvrda osim one o završenom fakultetu.

Da zlo bude veće, iza njega su ostali kandidati sa završenim fakultetom srpskog jezika, pa čak i oni koji su završili stručni ispit za bibliotekara.

Zanimljivo je da se na konkursu pozivaju na član 33. Zakona o bibliotečko – informacionoj djelatnosti, iako u članu 63. jasno piše ko može obavljati poslove bibliotekara. A tamo je navedeno da to mogu da rade samo lica sa stečenim visokim obrazovanjem u oblasti bibliotekarstva u trajanju od najmanje četiri godine i položenim stručnim ispitom, te lica sa obrazovanjem na studijama prvog ili drugog ciklusa u drugim oblastima i položenim stručnim ispitom.

Milan Kovač

Da je u cijelu priču politika umiješala ruke potvrdio nam je načelnik Šipova Milan Kovač, koji kaže da se ovdje radi o klasičnom pritisku ministra.

– Ovo je jedno ruglo. Sve je to isplanirao ministar Malešević koji je i vršio pritisak na direktora biblioteke da pređe u DNS, prijetio mu otkazom. Na kraju je ovaj konkurs i urađen po partijskoj liniji, dodijeljen posao nekom njihovom odborniku koji i nema adekvatan fakultet. A sve je krenulo od Čubrilovića (Nedeljko) koji je zajedno sa ministrom to izrežirao. Sramota – rekao je Kovač.

Da je konkurs namješten primijetili su i ostali kandidati. Trivun Kalaba, profesor srpskog jezika, koji je završio drugi na listi, kaže da se odavno znalo za koga je ovaj konkurs.

– To se sve unaprijed znalo. DNS je ovdje preko ministra ugurao svog čovjeka. Ja nemam ništa protiv tog momka koji je dobio posao, ali to nije po zakonu. Sramota je da dolazi nas 15, neki čak iz Banjaluke ili Ribnika, a da se unaprijed sve zna. Koliko sam ja čuo, i sam direktor Biblioteke je rekao da je na njega vršen pritisak – tvrdi Kalaba.

Možda najbolji primjer kako se na ovom konkursu učinilo sve da kadar DNS-a dobije posao jeste slučaj Jovane Bogdanović, profesorice srpskog jezika i licencirane bibliotekarke. Naime, ona se na kraju nije ni našla na spisku ocijenjenih kandidata, jer je to bio jedini način da je izbace iz trke za posao, iako su prethodno potvrdili da ispunjava uslove.

Ona priča da joj je ovaj konkurs od početka bio sumnjiv, jer je glasio na pripravnika na neodređeno vrijeme.

– Od svih nas, ja sam jedina sa završenim stručnim ispitom za bibliotekara. Pored mene, tu je bilo i nekoliko kolega profesora srpskog jezika, a na kraju posao je dobio neko sa ekonomskim fakultetom. Ne želim nikog da optužujem, ali ovdje je i te kako vidljivo da je dosta toga urađeno mimo zakona – rekla nam je Bogdanovićeva.

Sa druge strane, direktor Biblioteke u Šipovu Dejan Kokošar ne želi da govori o pritiscima i navodi da je sve urađeno po zakonu.

– Prvi put se susrećem sa medijima i želim samo da kažem da je sve urađeno po zakonu, a ko misli da je oštećen neka se žali. Sve je bez mrlje i tako dozvoljava zakon, naš pravilnik i statut. Ne želim više ništa da govorim – kratko je poručio Kokošar.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević na novinarsko pitanje da li je istina da je učestvovao u izboru bibliotekara u Šipovu rekao je da ne želi preko telefona da komentariše ovakve stvari.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA