Šta nosi Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju? (VIDEO)

1142

Kako prijaviti korupciju i kako dobiti adekvatnu zaštitu u tom slučaju, samo su neka od pitanja, na koja su Trebinjci danas mogli da dobiju odgovor u gradskoj upravi. Tamo je održana prezentacija Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Ovaj zakon na snazi je od jula prošle godine, ali još nema konkretnih podataka o tome da li je i u kojoj mjeri povećan broj prijava otkako je isti usvojen. U Ministarstvu pravde RS tvrde da pomaka već ima.

– Mi smo još, da kažem, u prvom tom ciklusu primjene zakona, za sada nam iskustva govore da se ljudi usuđuju da prijave korupciju, dakle vjeruju ovom zakonu. Naša obaveza je da promovišemo ovaj zakon kako predstavnicima institucija, tako i građanima da ih afirmišemo i ohrabrimo da prijave korupciju, a naša obaveza kao institucije jesta da im obezbijedimo tu zaštitu, koja je propisana takva kakva jeste – rekao nam je Mladen Maksimović iz Ministarstva pravde RS.

Specifičnost ovog zakona je ta što pored javnog tretira i privatni sektor, a sva lica koja su zainteresovana da prijave korupciju dobijaju besplatu pravnu pšomoć. U Ministarstvu objašnjavaju da građani koji se odluče na ovaj korak mogu da računaju na dvije vrste zaštite – internu i eksternu. Internu zaštitu pruža rukovodilac institucije u kojoj je nastala korupcija, a eksternu pruža sud. Građani mogu da iskoriste obje vrste zaštite, ali ne istovremeno.

– Da bi neko lice osvarilo pravo na zaštitu i pozvalo se na ovaj predmetni zakon, neophodno je da budu ispunjena dva osnovna uslova. Prvi je da je prijava u dobroj namjeri, dakle ne sa nekom skrivenom namjerom, da se nanosi neka šteta tome licu i drugi uslov jeste da je šteta koja je nastala uzročno-posljedično vezana za prijavu korupcije, dakle da to lice zaista objektivno trpi određene štete zbog te prijave korupcije – dodaje Maksimović.

Iako je zakon na snazi duže od pola godine, veliki broj građana još uvijek nije dovoljno informisan o tome. Da bi se odvažili da prijave korupciju, od ključnog je značaja da znaju na koji način mogu da budu zaštićeni.

– Današnji sastanak, u vezi sa upravo primjenom ovog zakona, šalje jasnu poruku da se slobodno prijavljuju bilo koji oblici korupcija i da za to ima i zakonska zaštita, tako da se ne snose određene sankcije – smatra Nedeljka Neška Ilijić, predstavnik Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

– Nadamo se da će ovaj akt i ova prezentacija dati svoje rezultate i da ćemo imati niži novo korupcije u narednim godinama – dodaje Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja.

Predstavljanju Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju organizovali su Misija OEBS-a u BiH i Minisarstvo pravde RS. Osim njih, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, mjesnih zajednica, te brojnih nevladinih organizacija.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA