Slučaj “Sport klub” ušao u Parlament BiH!

36594

Predstavnici firmi Elkatel, Elta Kabel, Elta MT, El Sat i TX TV uputili su otvoreno pismo poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem su ukazali na novu prevaru “Sportkluba”!

Kako su naveli u pismu, poslanici se mole da putem zajedničkih organa BiH ulože napor kako bi se razotkrila prevara te sankcionisali oni koji su nezakonito došli do 28 miliona maraka.

Pismo prenosimo u cjelosti:

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BiH

n/r Poslanici

PREDMET: PREVARA U SLUČAJU „SPORT KLUB“

Poštovani,

Mi, dole potpisane kompanije, molimo Vas za pomoć pri otkrivanju prevarnih radnji vezano za slučaj „Sport Klub“ u BiH koje su se dogodile u zajedničkim institucijama BiH, tačnije na Konkurencijskom vijeću BiH. Molimo Vas da putem zajedničkih organa BiH uložite napor da se te prevarne radnje razotkriju i sankcionišu oni koji su ih počinili, jer se radi o nezakonitoj materijalnoj koristi od 28 miliona maraka.

O događaju u najkraćim crtama:

Konkurencijsko vijeće BiH (Vijeće) je 23.12.2015. po prijavi Asociacije kablovskih operatera u BiH (AKOP) čije su naše kompanije članice donijelo rješenje kojim je utvrdilo da je vlasnik Sport Klub programa – UNITED MEDIA – zloupotrijebila dominantni položaj u BiH tako što su kabl operaterima i Telekomima uskratili Sport Klub programe. Zato im je Konkurencijsko vijeće naložilo da plate kaznu od 250.000,00KM (koju su platili) i naložili su im da svim operaterima u BiH moraju dati kanale Sport Klub po istoj cijeni po kojoj su te programe dali Telemachu i TOTAL TV-u.

Prije donošenja tog rješenja Vijeće je po službenoj dužnosti izuzelo kopiju ugovora Sport kluba za operatere Telemach i TOTAL TV, provjerilo da je u njemu zapisana cijena tih kanala od 0,99EUR po korisniku mjesečno, ocijenili da se radi o primjernoj cijeni i tek nakon toga donijeli rješenje da ti uslovi moraju biti dati i drugim operaterima, a ne samo Telemachu i TOTAL TV-u.

No, UNITED MEDIA-i nije padalo na pamet da izvrši to rješenje, pa su kabl operaterima poslali ponudu da Sport Klub plate 2,80 EUR po korisniku mjesečno umjesto 0,99 EUR kako je to zapisano u ugovorima TOTAL TV-a i Telemacha za Sport Klub, a koji se čuvaju u spisu Vijeća. Nakon te prevare su objavili: „Izvršili smo rješenje.“ Operateri su, logično, odbili tu ponudu sa trostruko većom cijenom. AKOP je zatražio prinudno izvršenje rješenja Vijeća tvrdeći da United Media operaterima mora dati Sport Klub po cijeni 0,99EUR, kako je to zapisano u ugovoru koji je arhiviran na Vijeću, a nikako po cijeni od 2,80EUR kako su to naknadno smislili.

Nakon toga je izvršena prevara. Kako je ugovor sa cijenom od 0,99 EUR bio u arhivu Vijeća i nije se mogao sakriti, odjednom je „sa neba pao“ navodni aneks ugovora po kome je, vidi čuda, cijena sa 0,99 EUR aneksom promijenjena na 2,80 EUR. Aneks je sa neba pao pravo u spis Konkurencijskog vijeća, a datiran je na dva dana prije donošenja rješenja Vijeća da bi prevara bila uspješna i da bi se to prihvatilo kao validan dokument. Očigledno da na Vijeću nisu bili ili nisu htjeli biti pažljivi, pa taj dokument nije odbačen kao irelevantan, jer je ubačen naknadno, poslije zaključenog procesa, nego je suprotno propisima ostavljen u arhiv računajući na to da to neće biti nikada otkriveno. No, koristeći neke javne dokumente uspjeli smo da utvrdimo da je cijena naknadno promijenjena u ugovorima TOTAL TV i TELEMACH, pa smo tu prevaru otkrili.

Ali to ništa ne vrijedi jer neko na Konkurencijskom vijeću očigledno ne želi da vidi tu prevaru. Da se radi o teškom kriminalu svjedoči sledeće: Ako ostane ta prevara svi operateri će platiti najmanje 1,00 EUR (po svakom korisniku mjesečno) skuplje Sport Klub, a to znači da će na račune UNITED MEDIA u Luksemburgu (koju drže nepoznati stvarni vlasnici) otići 28 miliona KM novca više nego što bi naplatili da su poštovali cijenu Konkurencijskog vijeća. Ako uspije prevara, taj novac će biti uzet bosanskim operaterima isključivo zahvaljujući podvali izvedenoj tim aneksom – i otići će kompaniji u poreskoj oazi koja ima sakrivene stvarne vlasnike.

Jasno nam je da Vi kao parlament ne možete biti odgovorni za činjenje individualaca na funkcijama u upravnim organima, ali u svakom slučaju imate moć da preko zajedničkih institucija BiH efikasno pomognete da se krivci, izvršioci i saučesnici u navedenoj prevari u cjelini otkriju i sankcionišu, jer sprečavanje prevara u upravnim organima nije miješanje u rad institucija nego Vaša dužnost i obaveza.

Molim Vas da brzo i efikasno djelujete. Potrebna su konkretna djela. Očekujemo da ih Vi možete uraditi, jer će sve osim konkretnog činjenja sa Vaše strane biti odobravanje toga što su učinili. Mi smo Vam napisali gdje i koji dokument je naknadno ubačen poslije završenog

postupka, zato nikakvih nejasnoća niti opravdanja za nečinjenje od bilo koga posle toga ne može biti.

Da je došlo do prevare sa naknadno uloženim aneksom (ili eventuelno novim ugovorom) u spis Konkurencijskog vijeća, zaključili smo posmatrajući slijed događaja i javno dostupne evidencije, jer nam to isto Konkurencijsko vijeće sprečava uvid u spis pod pritiscima druge strane koja misli da sprečavanjem uvida prevara sa naknadno uloženim dokumentom neće biti otkrivena. U „Prilogu 1“ dajemo detaljnije informacije u vezi gore navedenog.

Nadamo se da ćete konkretnim mjerama pokazati da ste izabrani predstavnici naroda koji se bore protiv korupcije konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno za govornicm Parlamenta.

S poštovanje,

ELTA KABEL d.o.o., Doboj; ELKATEL d.o.o., Tuzla; TXTV d.o.o., Tuzla; ELSAT d.o.o., Novi Grad; ELTA MT d.o.o., Tuzla.

U galeriji koja je ispred vas pogledajte originalne priloge koji dokazuju pomenutu prevaru.

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA