Slučaj “specijalci”: Suđenje završeno, Kuzmić kažnjen zbog ćutanja!

1195

Danijel Kuzmić, svjedok tužilaštva na suđenju bivšim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te civilu Olegu Bandi optuženima za pljačku 616 548 KM, ponovo je odbio da svjedoči u banjalučkom Okružnom sudu zbog čega mu je izrečena kazna od 3 000 KM.

Novčana kazna svjedoku nije “razvezala” jezik i nastavio je da ćuti punih 40 minuta. Na pitanja tužilaštva odgovore nije davao, a ćutao je i na pitanja sudskog vijeća.

Presuda u ponedjeljak 26. marta

Na kraju je pročitan njegov iskaz iz istrage čime je suđenje završeno, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak 26. marta. Kuzmić je u sudnicu doveden iz KPZ Banjaluka gdje izdržava kaznu od tri godine zatvora zbog učešća u ovoj pljački. Osuđen je na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio s tužilaštvom, čime se obavezao da će svjedočiti.

Međutim, čim je ušao u sudnicu bilo je jasno da će, kao i na pretresu od 26. februara, nastaviti da ćuti jer sudskom vijeću nije odgovorio na “dobar dan” već je samo klimnuo glavom. Predsjednica vijeća Olga Pantić upozorila ga je da je dužan da daje iskaz i odgovara na postavljena pitanja.

Upitan da li je razumio, ponovo je klimnuo glavom. Na insistiranje sudije ipak je izustio “da” i nastavio da ćuti. Za 40 minuta svega je dva ili tri puta izgovorio “da”, potvrđujući da je svjestan izrečene kazne i to je bilo sve što je rekao. Tužilac Živana Bajić nastavila je da postavlja pitanja, a kako odgovore nije dobila, sama ih je pročitala iz Kuzmićevog iskaza. Kada je završila svjedok nije želio ni da kaže da li se na iskazu nalazi njegov potpis.

Završne riječi

U završnoj riječi tužilac Živana Bajić isticala je dokaze koji su tokom suđenja izvedeni, smatrajući da je optužnica u potpunosti dokazana i tražila je od suda da optužene oglasi krivim i kazni ih u skladu sa zakonom. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu navodeći da je većina dokaza, a posebno DNK tragovi, prikupljeni na nezakonit način. Osvrnuli su i na izmjene optužnice u kojoj, prema mišljenju odbrane, nema obilježja krivičnog djela za koje se optuženi terete, a isticali su i to da ni dan danas nije poznato ko je vlasnik opljačkanog novca.

Odbrana se protivila takvom “ispitivanju”, tvrdeći da je to nezakonito, ali je sud ipak dozvolio.

– Ovako nešto u praksi nije zabilježeno i začuđena sam i iznenađena pristupom i aktivnosti suda, jer u zakonu nema ni jedan član koji odobrava takvo ispitivanje – rekla je advokat Jadranka Ivanović.

Ona kaže da sud uopšte nije utvrdio zašto se svjedok tako ponaša, da li ima valjane razloge, probleme, te da li je uopšte sposoban da svjedoči. Upitala je i zašto je sud odbio svjedoku pravo na savjetnika, na šta je vijeće odgovorilo da u podnesku sudu advokat Simo Tošić nije dao ni jedan dokaz, već je iznosio “gole tvrdnje”.

– Niste utvrdili ni čiji je potpis na tom iskazu, ali ga koristite. Bojim se da je to povreda osnovnih ljudskih prava i sloboda – istakla je Ivanović, navodeći da je sretna zbog činjenice da njeni klijenti Malić, Paraš i Banda nisu razlog toga što svjedok ćuti što je, kako tvrdi, uspjela da provjeri.

Odbrana uložila više prigovora

Odbrana je uložila više prigovora, predlagala je i saslušanje novih svjedoka i vještaka, ali je sud te prijedloge odbio i dokazni postupak je završen.

Specijalci i Banda se terete da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška “audijem A6” presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su naterali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom lakše je ranjen radnik “Sector securitya” Đurađ Bajić.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA