Slovenija i Slovačka izazvale pometnju “svjetskih razmjera”

641

Premijeri Slovačke i Slovenije, Robert Fico i Miro Cerar, ostavke su podnijeli istog dana i izazvali pometnju “svjetskih razmjera”, jer je nastala zabuna oko imena ove dvije države.

Premijer Slovačke Fico podnio je ostavku u srijedu, nakon skandala koji je izazvalo ubistvo novinara koji je istraživao korupciju u vladi te zemlje. Gotovo istovremeno, premijer Slovenije Cerar ostavku je podnio, nakon što je sud presudio poništavanje odluke o gradnji dijela željezničke pruge.

Dvije evropske zemlje, naime, svojim identitetima zbunjuju ostatak svijeta još od 1990. kada su i nastale. I tek površno pretraživanje Gugla otkriće desetine tvitova o tome da je supruga američkog predsjednika Donalda Trampa porekom Slovakinja, iako to nije tačno.

Melanija Tramp je, naime, rođena u Sevnici, slovenačkom gradu, dok je Trampova bivša supruga Ivana rođena u bivšoj Čehoslovačkoj, geografski pojam koji mnogima koji nisu Evropljani treba posebno objasniti.

Hrvatski portal Ekspres piše da je “prokletstvo” oba naroda u tome što se na raznim sportskim priredbama često puta Slovačkoj i Sloveniji zamijene zastave, pa tako i nacionalne himne.

Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu u Njemačkoj, na primjer, bijesni slovački navijači nadglasali su zviždanjem i hukanjem slovenačku himnu koja je svirana uoči utakmice njihovog tima. Umjesto da organizator pusti slovačku nacionalnu himnu, opravdali su se tehničkom greškom zbog koje ta himna uopšte nije ni intonirana.

Portal navodi da istorija zabuna u vezi sa ove dvije evropske države seže i dalje, uz podsjećanje da se, na primjer, bivši američki predsjednik Džordž Buš pohvalio svojim susretom sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, a da se taj susret zapravo nikada nije ni dogodio.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2003. godine na konferenciji za novinare predstavio svog kolegu iz Slovačke iako je pored njega stajao Anton Rop iz Slovenije.

– Bila je to dosta čudna situacija, pa smo zamolili novinare da to u svojim izveštajima ne spominju – rekao je kasnije Rop.

Zastave Slovenije i Slovačke su gotovo identične – čine ih horizontalna bijela, plava i crvena polja u kojima je i slično smješten grb. Oba su u lijevom gornjem uglu zastave.

Da su stvari otišle daleko i da su dojadile diplomatijama obje zemlje, izvjestio je “Njujorker”, pa su ambasade dvije države u Londonu tako organizovale skup pod nazivom “Razlikuj Sloveniju i Slovačku”.

Zabune između ove dvije zemlje našle su se i u zabavnom kvizu “QI” u kojem se saznalo da ambasade Slovenije i Slovačke u Vašingtonu barem jednom mesečno dobiju pogrešno adresiranu poštu. Nije ni čudno, jer dvije zemlje imaju slična imena, slične zastave i sličnu istoriju.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA