Sirene u Aleksincu: Dan sjećanja na žrtve bombardovanja (FOTO)

1599

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja obilježava se večeras u Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom agresije 1999. godine.

Ceremoniji “Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo” prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ceremonija je počela na centralnom gradskom trgu, simbolično, gašenjem rasvjete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 19 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Poginuo je 1 031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6 000 civila, među njima 2 700 djece. Ranjena su 5 173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Aleksinac, mali grad na jugu Srbije, gađan je šest puta tokom 78 dana NATO agresije i poginulo je 11 ljudi.

U toku NATO bombardovanja SRJ, grad Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Najteže bombarodovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. U 21.35, a sa sedam projektila pogođene su dvije centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 zadobilo tjelesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Na trgu u Aleksincu okupio se veliki broj građana, koji, kao i gosti, predstavnici državnih institucija i Vlade Srbije, drže svijeće u čast poginulih u bombardovanju.

Na početku je, pod dirignetskom palicom Bojana Sudhića, izveden dio Mokranjčeve liturgije “Tebe pojem”.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prvi se obratio prisutnima.

– Evo nas ponovo da obilježimo stradanje našeg naroda od onih koji nikada to nisu priznali i oni koji su nesnosno unistavali našu državu, ubijali civile, ubijali djecu. I kako oprostiti? Nikako! Nema ih nigdje, nisu sa nama da im kažu da im je žao. Teško je večeras svima, i onima koji su izgubili nekog i onima koji nisu. Ozbiljne gubitke smo preživjeli, a pripadnici NATO-a i dalje na to gledaju sa arogancijom. Ipak, Srbija se obnavlja, a i dalje je ostala najjača i najmoćnija država nekadašnje Jugoslavije. Danas Srbija može biti ponosna što oporavlja svoju ekonomiju i vraća se u život. Ima problema, ali Srbi se snalaze i imaju dostojanstvo. Srbi ne treba nikada da oproste nikada ovaj ciničan napad i tolike gubitke – istakao je Dodik.

Aleksandar Vučić predsjednik Republike Srbije, rekao je prisutnima da se Srbija i poslije toliko napada sada oporavlja, ima svoj ponos i pamti one koji su za nju dali živote.

– Danas se navršava prvih 19 godina, najtežih za našu zemlju. Od tog prvog dana, kada je počelo bombardovanje male zemlje ali ponosite u centru Evrope. Udarili su na jednu malu zemlju koja je branila ono što joj pripada. Kada prođe 19 godina od zločina i kada nema krivaca kako se onda taj zločin zove? Šta danas da kažemo mi na koje su bacene bombe, rakete projektili? Šta ja da kazem ovde u Aleksincu koji je više puta bombardovan i sravnjen sa zemljom? Šta je to nečija krvava šala ili nečija krvava žrtva? Svakog 24. marta obilježavamo ubijanje našeg naroda u svim gradovima u kojima je bombardovanja bilo. Koliko toga je učinjeno protiv našeg naroda, a nismo smjeli da podignemo glavu, i da kažemo da smo napadnuti i ubijani – započeo je svoje obraćanje Aleksandar Vučić.

On se zapitao da li sve te bombe i iskidani zivoti nisu bili dovoljni, kao da je malo spomenika podignuto u Srbiji, a napadaju nas i dalje i hoće da nam uzmu Kosovo.

– Danas mi imamo jednu kartu u rukama, mi se ne busamo u prsa nikome, ali danas možemo da kažemo šta mislimo i šta doživljavamo. Imamo pravo da kažemo kako se osjećamo i šta mislimo. Ponavljaćemo imena stradalih i boriti za Kosovo i Metohiju. Ne treba danas da se oko toga lažemo, jer danas kada nam je Kosovo glavna tema. Srbija samo traži samo ono što na svi imaju pravo na kugli zemaljskoj, da budemo svoji na svome. Živjela slobodna, živjela nepokorena, živjela Srbija – rekao je Aleksandar Vučić.

Svjedok stradanja dr Bratislav Miladinović, koji je u bombardovanju Aleksinca izgubio sestru, majku i oca, poručio je da ne prihvata da će smrt nedužnih ljudi nekome donijeti dobro.

– Te iste noći ranjeni su mi kćerka, sin i supruga. Kada vam život donese bol i tugu, pred vama su dvije mogućnosti: da izgubite vjeru ili da nastavite da živite čekajući pravdu. Živim i borim se da prevaziđem bol, borim se za ozdravljenje svoje i tuđe djece – istakao je Bratislav.

Kaže da prema ljudima iz NATO pakta ne osjeća ništa, ravnodušan je.

– Oni su odgovorni za ono što su učinili, oni će odgovarati za svoja djela. Dok god postojimo kao narod, nosićemo uspomenu na sve naše nevine žrtve. Oprostili smo, ali zaboravili nismo – napomenuo je Bratislav Miladinović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA