SDS: RTRS i Lukač da se oglase povodom vijesti o atentatu

781
Vukota Govedarica

Nakon što je SDS zahtijevao od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da se oglasi povodom objavljene vijesti na RTRS-u u kojoj se govorilo o atentatu na nekoga od istaknutih članova opozicije u Republici Srpskoj, danas su uputili i otvoreno pismo generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću.

U otvorenom pismu upućenom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, Srpska demokratska stranak (SDS) navodi da je javni servis 3. marta objavio vijest iz anonimnih izvora u kojoj je najavljeno ubistvo nekoga od istaknutih opozicionara u Republici Srpskoj, te da je ova medijska kuća, dan kasnije, odbila da objavi saopštenje Srpske demokratske stranke u kojem od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača traže da odgovori da li su navodi o atentatu tačni i šta je učinio da zaštiti ljudske živote ukoliko je vijest istinita.

– Gospodine Milinoviću, zašto je RTRS ignorisao saopštenje i pitanja Srpske demokratske stranke? Da li ste uopšte znali da se to desilo? Da li ste znali da je urednik informativnog programa javnog servisa odlučio da ignoriše saopštenje Srpske demokratske stranke? Ukoliko ste znali za to, onda ste saučesnik u novinarskom zločinu. Ako za to niste znali, onda Vam, još jednom, po ko zna koji put, ukazujemo na neprofesionalno ponašanje urednika informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske – navodi se u otvorenom pismu.

Iz SDS-a pitaju Milinovića, da li kuća na čijem je čelu priziva i opravdava ubistvo članova opozicije, pritom unaprijed pravdajući režim i glavnog i odgovornog urednika RTRS-a Milorada Dodika?

– Podsjećamo Vas da RTRS godinama vodi kampanju protiv opozicije. To je više nego sramna zloupotreba javnog servisa kojega je Vaš patrijski šef nedavno nazvao „javnom kućom“. Gospodine Milinoviću, Radio-televizija Republike Srpske godinama na leđa opozicije stavlja mete i pravi nepremostive jazove u društvu. Nedavne sudske presude govore kako to radite. Izmislili ste prije dvije godine vijest o tome da Fondacija „Džordž Soroš“ finansira opoziciju. Sud je dokazao da ste lagali. Na adresu javnog servisa su stigle i kazne Regulatorne agencije za komunikacije. Bar to govori kako i na koji način pišete vijesti i „istraživačke“ tekstove – navodi predsjedništvo SDS-a u otvorenom pismu Milinoviću.

Dalje, pitaju direktora RTRS-a zašto u prilogu o najavi atentata nisu tražili stav Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske?

– Da li ste se plašili odgovora? Da li ste se, gospodine Milinoviću, uplašili da ste prešli „crvenu liniju“ u stavljanju meta na naša leđa, pa sad spremate alibi i režimu i sebi u slučaju da se nekom od nas nešto desi? – pitaju iz SDS-a.

Na kraju, predsjedništvo SDS-a traži od Milinovića kao generalnog direktora RTRS-a da u skladu sa profesionalnim i etičkim novinarskim standardima objavi odgovore na ova pitanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA