SDS podnio krivičnu prijavu protiv Džombića, Tegeltije i Vujnićeve

634

SDS je danas podnio krivične prijave protiv Aleksandra Džombića, nekadašnjeg premijera RS i bivšeg predsjednika Kreditnog odbora IRB-a, Zorana Tegeltije ministra finansija u Vladi RS i člana Kreditnog odbora IRB-a i Snežane Vujnić direktora IRB-a, zbog zloupotrebe položaja. 

– U prijavi koja je podnesena Tužilaštvu RS i Agenciji za istrage i zaštitu je navedeno da postoji opravdana sumnja da su Džombić, Tegeltija i Vujnić kao službena lica iskorištavajući svoj službeni položaj i po prethodnom dogovoru u namjeri da IRB RS i privrednom društvu “Alumina” Zvornik prouzrokuje štetu, a privrednom društvu “Energolinija” Zvornik odnosno litvanskim državljanima protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 19 miliona i 400 hiljada KM – potvrdio je Zoran Latinović, član Glavnog odbora SDS-a.

Pojašnjavajući detalje tužbe Latinović je podsjetio da je preduzeće “Energolinija” prethodno u 2011. godini podnijelo zahtjev IRB za odobravanje kredita od 20 miliona KM i da su tadašnji kreditni odbor i direktor IRB Milenko Pavlović zahtjev odbili iz razloga što preduzeće nije ispunjavalo elementarne uslove za kredit u tom iznosu.

– Nedugo nakon odbijanja tog zahtjeva Pavlović je pod nerazjašnjenim okolnostima podnio ostavku da bi dolaskom Snežane Vujnić na njegovu funkciju u februaru 2012. na osnovu ponovljenog zahtjeva „Energolinije“, u ovom slučaju u iznosu od 19 miliona i 400 hiljada KM, isti taj kredit odobren – naveo je Latinović.

Podsjetio je da je IRB prethodno donio odluku da se ovom preduzeću ne može odobriti kredit veći od šest miliona KM, na koji iznos je bila procijenjena oprema koja je založena za kredit.

– Međutim procjena je naknadno korigovana na višestruko veći iznos i uz uključivanje preduzeća Alumine iz Zvornika kredit je odobren u jednom danu u punom iznosu. Nisu ispoštovane ni procedure da se kredit pušta u tranšama na osnovu faktura ili ugovora koja Energolinija bila zaključila sa dobavljačima opreme u cilju da se oprema koja je radila na plin zamijeni sa opremom koja koristi ugalj – kazao je Latinović.

Dodaje da je istog dana kada je kredit prebačen Energoliniji u vremenu manjem od jednog časa ta sredstva velikim dijelom prebačena u Litvaniju i na „ of shore“ destinacije na Djevičanskim ostrvima.

Smatramo da su ova tri lica, poručuje Latinović, odgovorna za gubitak javnih sredstava i u drugim slučajevima i aferama.

– Poznato je kako su sredstava IRB plasirana preduzeću „Farmaland“, „Planiskom dobru Nevesinje“ i na koji način su kupovane obveznica preduzeća Kaldera iz Laktaša, robna kuća „Boska“, Olimpijski centar Jahorina itd. U svim ovim slučajevima su Republika Srpska i njeni građani oštećeni za minimalno 300 miliona maraka – precizirao je Latinović.

On je podsjetio da je pod pritiskom javnosti MUP vršio istragu u IRB, ali da se do danas nisu oglasili povodom ovog slučaja.

Latinović poručuje da SDS čini sve kako bi se počelo poštovati pravo i pravda u RS.

– Ne raduje nas što mi moramo podnositi krivične prijave protiv lica koja su oštetila RS i njen narod, ali to je posljedica nefunkcionisanja pravnog sistema, prije svega tužilaštva i sudova. Apelujemo na institucije da krenu raditi svoj posao jer sadašnje stanje vodi u finansijski bankrot i gubitak ingerencija RS – naglasio je Latinović i dodao da neće doći do izlaska iz krize ukoliko mehanizmi pravne države ne budu radili u punom kapacitetu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA