Rusija uzvraća protjerivanje diplomata

517

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo na razgovor šefove diplomatskih misija iz 23 zemlje u vezi sa slučajem “Skripalj”. Nakon toga uslijedila su protjerivanja diplomata.

U saopštenju se navodi da Moskva zadržava pravo recipročnog odgovora na protjerivanje ruskih diplomata iz Belgije, Mađarske, Gruzije i Crne Gore.

Ministarstvo je, takođe, odlučilo da protjera 13 ukrajinskih diplomata, javila je agencija RIA “Novosti”.

U međuvremenu, Rusija je odlučila da protjera jednog norveškog i dvoje španskih diplomata. Portparol norveškog Ministarstva spoljnih poslova rekla je mreži NRK da je protjerivanje norveških diplomata iz Rusije “neopravdano”.

Norveška je ranije naložila protjerivanje jednog ruskog diplomate iz Osla u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj.

Španska televizija RTVE javila je da je Rusija protjerala dvoje španskih diplomata, što je recipročan odgovor na potez Madrida početkom sedmice.

Među dvojim protjeranih španskih diplomata je i vojni ataše.

Rusija je, takođe, danas povukla odobrenje za jednog hrvatskog diplomatu u Moskvi i naložila da mora ide, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Hrvatska je ranije protjerala ruskog diplomatu, solidarišući se sa Britanijom.

U međuvremenu, protjeran je i jedan irski diplomata, saopštilo je danas irsko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon odluke Dablina da protjera ruskog diplomatu u vezi sa napadom nervnim agensom u Velikoj Britaniji, za koji London krivi Moskvu.

– Nema opravdanja za ovo protjerivanje – rekao je portparol irskog Ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da irsko diplomatske osoblje nije uključeno u aktivnosti koje su nekompatibilne sa njihovim diplomatskim statusom.

Rusija je, takođe, protjerala četvoro kanadskih diplomata nakon što je Kanada protjerala sedam ruskih diplomata slijedeći primjer drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD.

Vijest o protjerivanje kanadskih diplomata potvrdio je Adam Ostin, portparol kanadskog ministra spoljnih poslova Hristije Friland.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA