Rusija sprema odgovor na protjerivanje diplomata

694

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će odgovoriti na odluku zapadnih zemalja o protjerivanju ruskih diplomata, optuživši njihove vlade da slijepo slijede britanske saveznike u sukob sa Moskvom.

U saopštenju se navodi da protjerivanja predstavljaju neprijateljsčki čin i provokaciju.

Velika Britanija krivi Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 4. marta, što je Moskva odbacila.

Putin sprema odogovor

Rusija žali zbog odluke vlada zemalja Zapada da protjeraju ruske diplomate zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, a Moskva će svoj odgovor zasnivati na principu reciprociteta, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da će ruski predsjednik Vladimir Putin donijeti konačnu odluku o odgovoru Rusije na protjerivanja.

U međuvremenu, britanski premijer Tereza Mej pozdravila je danas odluke drugih zemalja da protjeraju ruske diplomate i izjavila da je time upućena snažna poruka Moskvi da mora poštovati međunarodno pravo.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je danas ranije da je 14 zemalja EU protjeralo ruske diplomate i da se ne mogu isključiti dodatne mjere u narednim danima i sedmicama, uz solidarnost sa Velikom Britanijom povodom slučaja “Skripalj”.

Evropske zemlje koje su donijele odluku o protjerivanju ruskih diplomata su: Hrvatska, Rumunija, Finska, Italija, Ukrajina, Češka, Poljska, Litvanija, Estonija, Holandija, Letonija, Danska, Francuska i Njemačka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA