Putin o iskustvu obavještajca, oružju, Trampu i sankcijama

539

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je, dok je bio angažovan kao obavještajac u Istočnoj Njemačkoj, stekao izuzetno iskustvo baveći se regrutovanjem agenata i radeći sa tajnim operativcima. Osvrnuo se i na neke druge teme kao što je oružje, Tramp, ali i sankcije Rusiji.

– To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po ubjeđenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo – istakao je Putin u dokumentarcu “Svjetski poredak 2018”.

Na pitanje kako je sovjetsko obavještavanje odražavalo stanje u političkim krugovima u posljednjim godinama Hladnog rata i da li su se njihovi izvještaji i projekcije mnogo razlikovali od onoga što se kasnije zaista dogodilo, ruski predsjednik je odgovorio da je to za njega teško pitanje “jer je u to vrijeme bio običan obavještajac”.

– Nisam se bavio nikakvim analitičkim radom, pa generalno ne mogu sada reći šta je primaocu informacija, generalnom sekretaru, tačno prenosila obavještajna služba u Istočnoj Njemačkoj u druge službe. Bolje o tome pitajte Gorbačova – rekao je Putin.

Upitan da li je u to vrijeme mogao da predvidi kako će se Hladni rat završiti, ruski predsjednik je dao negativan odgovor.

– To niko nije mogao da predvidi, mada smo vidjeli duboke promjene u našoj zemlji i razmišljali o tome kako će se situacija razvijati unutar zemlje i kako će to uticati na globalna pitanja. Međutim, niko nije mogao da zamisli da će se stvari odviti onako i onoliko brzo – zaključio je Putin.

Nuklearno oružje samo u znak odmazde

Putin se nada da nuklearno oružje nikad neće biti upotrebljeno u svijetu i ističe da bi ga Rusija hipotetički upotrijebila samo u znak odmazde.

– Što se tiče naših planova da ga koristimo, nadam se da se to nikad neće dogoditi, ali se teoretski planovi o njihovoj upotrebi odnose samo na takozvani napad u znak odmazde – rekao je on.

Kako je objasnio, to znači da se odluka o upotrebi nuklearnog oružja može donijeti ako ruski sistem za upozoravanje ne registruje samo lansiranje rakete, već i pruži i tačno predviđanje o njenoj putanji i vrijeme kada će bojeve glave pasti na teritoriju Rusije.

Istovremeno je izrazio uvjerenje da će se zemljama koje vode antirusku politiku to vratiti i savjetovao ih da “grade odnose s Rusijom”.

– Oni koji prave otrov negdje drugo, na kraju će ga sami progutati i otrovati se njime – rekao je Putin.

Gradite odnose sa Rusijom

Kako je ranije prenijeto, Putin je rekao da nije razočaran u američkog predsednika Donalda Trampa, već u nepredvidivi sistem rusko-američkih odnosa.

– Nisam razočaran, štaviše on (Tramp) je ostavio veoma dobar utisak na mene na ličnom novou. Nisam razočaran u partnera već u čitav sistem. Teško je nositi se sa takvim sistemom jer je nepredvidiv – rekao je Putin.

Sankcije bile očekivane

Govoreći o sankcijama koje su uvedene Rusiji on je kazao da je njihov cilj da se Rusija obuzda.

– Sankcije su veoma staro, ako ne i antičko oruđe kojim se služe mnogi, uključujući i američke partnere. Stvari su uvijek ovako stajale, čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju da paniče i pokušavaju da obuzdaju Rusiju – rekao je Putin i dodao da je to način za takmičenje, ali nije fer i pravedan.

Takođe je ocijenio da nije imao ni trunku sumnje da će ponovno pripajanje Krima Rusiji biti propraćeno uvođenjem novih sankcija Moskvu.

– Nisam sumnjao, samo nije bilo jasno u kom će obliku biti – zaključio je Putin.

Ruski predsjednik je nedavno rekao da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne, a rekao je i da ruske rakete mogu da pogode skoro svaku tačku u svijetu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA