Prvi Tesla kamioni na drumu (VIDEO)

761

Prvi Teslin električni šleper pod imenom Semi ove nedjelje je izašao na američke drumove.

Direktor kompanije Ilon Mask je otkrio da su dva kamiona pod punim tovarom baterija prešla 435 kilometara iz Tesline Gigafabrike u gradu Rino u Nevadi do Fremonta u Kaliforniji.

Dok se sumnjalo kako će da Semi kamioni izgledaju pod teretom, zbog velikog ubrzanja i ogromnog obrtnog momenta koji poseduju dok su rasterećeni, nekoliko entuzijasta koji su ih pratili su zabilježili vrlo impresivno ponašanje na putu. Još nema informacija da li je Semi ispunio najave o dometu od 800 km (480 km sa manjom baterijom) pod punim teretom i kako na njegove performanse utiče konfiguracija puta.

Takođe, spekuliše se da Tesla testira dva različita modela, s obzirom na to da je drugačiji dizajn srebrnog i crnog kamiona, te da je jedan namijenjen za duže, a drugi za kraće rute.

Prema fabričkim podacima, Tesla Semi bi trebalo da od 0 od 100 km/č ubrzava za manje od pet sekundi bez tereta, a manje od 20 pod punim teretom. Semi ima i inovativan unutražnji dizajn, vozačko sjedište je smešteno na sredini kabine, a za kontrolu sistema se koriste dva velika displeja.

Prije nego što je Tesla zvanično testirao Semi, već je dobio nekoliko velikih narudžbina: lanac supermarketa Walmart 15, Pepsi 100, pivara Anheuser-Busch 40, proizvođač hrane Sysco 50, DHL 10, norveški proizvođač hrane Asko 10, kanadski lanac supermarket Loblaw 25…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA