Protesti u Skoplju protiv promjene imena (FOTO)

532

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je danas u Skoplju protiv promjene imena Makedonije, zahtjevajući od vlade da obustavi pregovore sa Grčkom.

Oni, takođe, zahtjevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija. Vladu i glavnu opozicionu partiju VMRO-DPMNE optužili su za izdaju nacionalnog interesa.

Učesnici protesta su uzvikivali: “Mi smo Makedonci”.

skoplje protest

Demonstranti, mašući makedonskim zastavama, protestovali su zbog mogućih izmjena naziva bivše jugoslovenske republike po zahtjevu Grčke, prenosi Rojters.

Proteste je organizovao pokret “Mi smo Makedonija”, a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

– Ovde smo zbog pitanja oko imena, identiteta, ustava i jezika u vezi sa kojima moramo da zauzmemo čvrst stav – rekla je jedna od organizatora protesta Evica Stojanova-Kamberova.

Demonstranti su zatražili od vlade premijera Zorana Zaeva da obustavi razgovore sa Grčkom o sporu oko imena.

protest skoplje

Istovremeno i makedonska dijaspora u Australiji, Americi i Evropi održala je proteste na kojima je od makedonske vlade zatražila da prekine pregovore sa Atinom i ne dozvoli promjenu ustavnog imena, prenela je MIA.

Na prethodnom protestu u Skoplju u utorak, demonstranti su zapalili zastavu Grčke i Albanije. Tada je jedan policajac povrijeđen, a jedan muškarac priveden zbog posjedovanja “molotovljevih koktela”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA