Penzioneri kupuju radare MUP-u RS?!

1678
Radari

Penzioneri u Srpskoj spremni su da uđu u posao sa MUP-om Republike Srpske i da po modelu javno-privatnog partnerstva učestvuju u nabavci radara!

Predstavnici najstarije populacije smatraju da ne postoji razumno objašnjenje, niti odgovor na pitanje zašto nekolicina tajkuna i vlasnika sumnjivih firmi može da učestvuje u javno-privatnom partnerstvu, a da ne mogu penzioneri. Oni se vode logikom da je bolje da milioni maraka završe u džepovima penzionera, nego na računima nekolicine tajkuna i vlasnika sumnjivih firmi koje su posljednjih mjeseci učestvovale u pregovorima sa MUP-om RS o nabavci radara u poslu vrijednom nekoliko stotina miliona maraka.

Podsjećamo, Vlada RS juče je donijela zaključak kojim se obustavljaju aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno-privatnog partnerstva i uputila na preispitivanje model finansiranja ovog projekta. Vlada je pod pritiskom javnosti privremeno odustala od ovog posla vrijednog oko 200 miliona maraka od čega je polovina trebala da završi na računima vlasnika privatnih firmi.

Ilija Vujičić

Predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Vujičić pozdravio je odluku Vlade RS o obustavljaju nabavke radara. Vujičić kaže da je većina od 260 000 penzionera sigurno spremna da podrži ideju da se Fond PIO zaduži za 12,5 miliona maraka koliko je potrebno za nabavku nadzornih kamera i radara za potrebe MUP-a RS.

– Ako taj posao u narednih deset godina treba da donese prihod od 200 miliona KM, uvjeren sam da su penzioneri spremni da budu žiranti, odnosno da budu partneri MUP-u RS u tom poslu. Ne vidim zašto se Fond PIO ne bi zadužio ako je zagarantovan toliki prihod, jer je bolje da toliki novac ide na račun Fonda i penzionerima, nego nekolicini privatnika – kaže Vujičić.

Njegovo mišljenje dijeli i predstavnik Sindikata penzionera i bivši predsjednik Socijalističke partije Dragutin Ilić koji kaže da je sjajna ideja da Fond PIO, umjesto tajkuna bude partner u nabavci radara.

– Po kojoj logici tajkuni mogu da učestvuju u javno-privatnom partnerstvu i zarađuju ogroman novac, a da to ne mogu penzioneri?! Ne kažem da je to jednostavno sprovesti u djelo, jer je sigurno potrebno promijeniti niz akata, ali načelno je to jako dobra ideja – kaže Ilić.

Rade Rakulj

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da sama ideja nije loša, ali smatra da se ona ne može realizovati, jer Fond PIO to više nije u mogućnosti.

– Penzije se isplaćuju preko trezora, odnosno iz budžeta RS, a ne preko Fonda PIO. To znači da bi Vlada RS morala da bude garant za eventualno kreditno zaduženje Fonda PIO, a to opet znači da ako odluči da se zaduži za nabavku radara, nema potrebe da to radi u ime Fonda PIO – precizira Rakulj.

Podsjećamo, posao nabavke nadzornih kamera i radara vrijednih 12,5 miliona KM dobio je konzorcij firmi „Inovatraffic holding“ iz Njemačke, „WKB Consulting“ iz Banjaluke i „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.” iz Turske. Po predviđenom principu javno-privatnog partnerstva, ove firme su nakon nabavke i instalisanja radara i kamera dobit od naplaćenih kazni u narednih deset godina trebali da dijele u omjeru 50:50 odsto, a prema relevantnim podacima ovaj posao je godišnje trebao da donosi više od 20 miliona maraka, dakle više od 200 miliona u narednih deset godina od čega je polovina trebala da pripadne vlasnicima pomenutih firmi.

Darko Momić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA