Odbijena “nagodba” Bande i tužilaštva: Sudu malo šest godina zatvora?

765
Oleg Banda

Okružni sud u Banjaluci odbio je sporazum o priznanju krivice kojim je predloženo da se Oleg Banda, jedini civil optužen za pljačku 616 548 KM iz kombija Sector securitya na autoputu Banjaluka – Gradiška, osudi na šest godina zatvora.

Nagodbu između Bande i Republičkog javnog tužilaštva RS, bez obrazloženja, odbilo je sudsko vijeće Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci. Sporazumom je bilo predviđeno i da se od Bande i ostalih optuženih solidarno oduzme imovinska korist u iznosu od 543 000 KM, kao i automatske puške i zolja koje su korištene u pljački.

U ovom slučaju optuženi su još i bivši specijalci MUP-a RS Vladan Malić i Goran Paraš, koji su odustali od pregovora o priznanju krivice, kao i Aleksandar Popović koji nije ni pokušavao da se nagodi. Nakon što je sporazum odbijen postupak protiv Olega Bande ponovo je spojen sa specijalcima i suđenje se nastavlja 19. marta.

Republičko javno tužilaštvo RS obavijestilo je sud i da je izmijenilo optužnicu iz koje je izbačena optužba za organizovani kriminal i svima je na teret stavljeno krivično djelo razbojništva, te nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Specijalci i Banda se terete da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška “audijem A6” presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su natjerali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616 548 KM, a tom prilikom lakše je ranjen radnik “Sector securitya” Đurađ Bajić.

Podsjetimo, ovoj grupi se ponovo sudi nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su Malić, Paraš i Popović osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Bandi izrečena kazna od devet godina zatvora.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA