Od petka stiže proljeće: Temperatura do 19 stepeni!

846

Zimi i snijegu je, sudeći po meteorološkim prognozama, došao kraj! Kiša koju je donio ciklon sa Jadrana, obilježiće ovu sedmicu, a već od petka očekuju nas proljećne temperature i do 19 stepeni!

Krajem sedmice možemo spremiti zimsku odjeću, jer nam po svemu sudeći, dolazi proljeće.

Od dva stepena Celzijusova, koliko je danas zabilježeno u Banjaluci, već u petak osjetićemo veliku razliku, jer će prema prognozama, temperatura tada iznositi 14 stepeni Celzijusovih.

Screenshot-2018-03-05_11.47.24 (2)
Accuweather – prognoza vremena za naredne dane

– Povremena kiša padaće do četvrtka. Najviše kiše će pasti na jugu, nešto manje na zapadu i sjeveroistoku. Naglo otopljenje nas očekuje od petka, a temperatura koja će u nedjelju dostići 19 stepeni, doprinijeće potpunom topljenju snježnog pokrivača – izjavio je za SrpskaCafe meteorolog Igor Kovačić.

Od petka nastupa još toplije vrijeme – u subotu se očekuje 16 stepeni, a u nedjelju čak 19 stepeni Celzijusovih! Prema prognozama, otopljenje koje nas očekuje za vikend samo je uvod u proljećne temperature koje nas očekuju cijele sljedeće sedmice.

Screenshot-2018-03-05_11.51.10 (2)
Accuweather – prognoza vremena za naredne dane

Iako temperature rastu, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju da će se ponegdje zadržati promjenjivo oblačno vrijeme. Sunce koje će nas “obasjati” od petka, neće stići u sve krajeve.

– Na zapadu će ostati nešto svježije vrijeme sa temperaturama od pet do devet stepeni, dok će na istoku temperatura dostići i devetnaesti podjeljak. U nižim predjelima i kotlinama zadržaće se magla, a na zapadu i slab mraz – kaže Kovačić.

Međutim, dugoročne prognoze za proljeće, nisu optimistične kada je riječ o stabilnom i suvom vremenu.

Nestabilno proljeće, moguće poplave

Meteorolozi najavljuju nestabilno proljeće, uz koje je ponovo aktuelna priča o poplavama na području Balkana. O tome se već govorilo još sredinom februara u sezonskim prognozama, na šta su upozoravali i američki meteorolozi.

U RS već je zabilježen blagi porast vodostaja rijeka, Srbiji već sada prijete poplave, neka područja su ozbiljno ugrožena, a za danas je najavljena vanredna sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Zbog visokih temperatura, u narednom periodu očekuje se i porast vodostaja rijeka na području cijele BiH kao i u Hrvatskoj.

Meteorolozi upozoravaju da mjesta za paniku nema, ali za oprez svakako ima.

Magdalena Jenjić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA