Novi Ustav SPC: Mijenja se i zvaničan naziv crkve?

966

Zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti “Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija”, a procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika – to su najvažnije novine predviđene prijedlogom novog Ustava SPC.

Kako navode beogradske “Novosti”, procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

Važna novina je i to da će se izabrani kandidat za crkvenog poglavara zvati arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, navodi beogradski list, koji je imao uvid u ustavni tekst.

Prema prijedlogu novog ustava SPC, postojećih 13 eparhija postaće mitropolije, a novi ustav najvjerovatnije će biti usvojen na zasijedanju najvišeg crkvenog tijela – Svetog arhijerejskog sabora, sredinom maja.

Rad na prijedlogu počet je još 2012. godine, formiranjem komisije za reviziju postojećeg ustava, na čijem je čelu bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ovako uobličen tekst postaće prvi cjeloviti Ustav Srpske crkve još od 1931. godine, napominje beogradski dnevnik.

Neimenovani sagovornik iz Patrijaršije kaže da je postojeći ustav u mnogim svojim dijelovima bi zastario i gotovo neprimjenjiv, a da je posljednja njegova veća revizija urađena 1947.

Promijene u zvaničnom nazivu Srpske crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijom dijelom njene jurisdikcije.

Najvažnije promjene u ustavnom tekstu tiče se procedure izbora poglavara, pri čemu se napušta dosadašnja praksa “apostolskog žreba” – nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

Nacrt novog ustava sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućosti predviđena su crkvena sjedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.

Novi ustav SPC, prema njegovoj radnoj verzji, sprovodi u djelo i staru ideju podjele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, pa će u prestonici tako biti osnovane dvije nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sedeti na Novom Beogradu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA