Ministarstvo pravde BiH: Slučaj „Sport klub“ mora biti riješen u 15 dana!

27747

Nakon dvije godine držanja slučaja u fioci od strane Konkurencijskog savjeta BiH, u slučaj se je umiješalo Ministarstvo pravde BiH i odredilo im da moraju u roku od 15 dana riješiti slučaj „Sport klub“.

Kako piše u saopštenju AKOP-a medijima u BiH, “Asocijacija kablovskih operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH) je obaviještena od Ministarstva pravde BiH da je nadležni inspektorat tog Ministarstva rješenjem broj: 10-07-12-1901/18 naložio Konkurencijskom savjetu BiH da o zahtjevu AKOP-a BiH za izvršenje rješenja Konkurencijskog savjeta BiH u slučaju Sport Klub, uloženog 1. marta 2016. godine, mora odlučiti u roku od 15 dana od dana prijema rješenja Ministarstva pravde BiH, kojim je navedeno naloženo“.

Vijest, sama po sebi, obradovaće sve ljubitelje sporta u Bosni i Hercegovini koji bi konačno mogli dobiti mogućnost gledanja TV programa “Sport Klub” koji su im uskraćivani dugi niz godina. To ujedno predstavlja i bitnu promjenu u načinu rada BiH institucija na način, da je Ministarstvo pravde BiH prepoznalo nepravilnosti u radu Konkurencijskog savjeta i efikasno reagovalo naredbom Savjetu, da reši slučaj – i to odmah.

Na žalost ovaj primjer ukazuje i na svu jad i bedu ove države gde je pojedinac uspio postići to da jedan tako važan organ države drži predmet neriješen dvije godine u fioci. I neupućenima je jasno, da je tim neradom Konkurencijskog savjeta imali najviše koristi vlasnici firme “United media” koja je registrovana u poreskoj oazi i kojoj je uspjelo, zahvaljujući neradu Konkurencijskog savjeta, izbjeći izvršenje rješenja KS pune dvije godine – o čemu su izveštavali praktično svi BiH mediji.

Ako neko na Konkurencijskom savjetu želi i dalje pomagati Sport Klubu, nakon ove intervencije ministarstva, moraće smisliti drugačiji način da pomogne toj kompaniji kako izbjeći izvršenje pravosnažnih rješenja koje su potvrdile sve sudske institucije u BiH. Zdrava pamet bi rekla da to nije moguće, ali ne zaboravimo – živimo u BiH, gdje je ipak moguće sve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA