Marić: Sindikat je postao aparat, ali moja plata nije previsoka!

655

Istupanje Sindikata uprave iz kolektivnog članstva Saveza sindikata RS posljedica je odbijanja reformisanja Saveza i vraćanja okvirnom socijalnom dijalogu, tvrdi Božo Marić, predsjednik ove grane.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Doboju ocijenio da se Savez sindikata pretvorio u birokratski aparat sa više od 50 zaposlenih, za čije plate je godišnje neophodno obezbijediti više od 950 000 KM.

Na novinarsko pitanje da li su prije istupanja iz asocijacije konsultovane sve sindikalne organizacije koje su u ovom trenutku van Saveza, Marić nije ponudio konkretan odgovor i samo je rekao da poštuje volju većine.

Na tvrdnju da predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić zbog visine svojih primanja “nema moralno pravo da se predstavlja kao zastupnik radnika”. On, sa druge strane, smatra da njegova plata sindikalca nije prevelika.

– Moja plata je 2 100 KM sa minulim radom. S obzirom da ja predstavljam preko 100 sindikalnih organizacija u svim jedinicama lokalne samouprave, u svim državnim ogranima, u svim ministarstvima, u NSRS, smatram da ta plata je velika za ove uslove, ali nije nešto prevelika s obzirom da ja uređujem zakone, posebne kolektivne ugovore na osnovu kojih radnici koje ja predstavljam imaju mnogo veće plate – rekao je Marić.

On je naglasio i da su radnici tokom mandata Mišićeve “izgubili brojna radnička prava, da više od 70 odsto članstva Saveza sindikata ima zakon o platama u okviru kojeg plata, topli, obrok i regres spadaju u jedno primanje, a da ti ljudi svojom članarinom obezbjeđuju birokratskom aparatu platu, topli obrok i regres”.

– Prošle godine Savez sindikata je potrošio više od 1,3 miliona KM bez usvojenog finansijskog plana, a sve u okviru odluke o privremenom finansiranju – rekao je Marić.

On je negirao informacije objavljene na zvaničnoj internet stranici Saveza sindikata da je Sindikat uprave plaćen da ruši Savez i da time udara na elemente državnosti Republike Srpske.

Marić ocjenjuje da je riječ o neprimjerenom napadu na predstavnike ovog sindikata koji su na demokratski način donijeli odluku o istupanju iz asocijacije dobrovoljno udruženih granskih sindikata.

On ističe da će nakon istupanja članstvo ovog sindikata ostvariti brojne povoljnosti, navodeći da je, između ostalog, već usvojena nova odluku o prikupljanju i raspodjeli članarine, na način da sindikalnim organizacijama pripada 60 odsto, dok će se 40 odsto uplaćivati na granski sindikat.

Skupština Sindikata uprave Republike Srpske odlučila je 24. februara na vanrednoj sjednici da istupi iz kolektivnog članstva Saveza sindikata Republike Srpske.

Podsjećamo, delegati Sindikata uprave napustili su 4. jula prošle godine sjednicu Kongresa Saveza sindikata Republike Srpske nezadovoljni što nisu prihvaćeni njihovi amandmani na prijedlog statuta, koji je povučen sa dnevnog reda, te su najavili da će istupiti iz Saveza sindikata.

A. Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA