Livne platu prima u Srpskoj, umjesto u Izraelu!

709
Arie Livne

Arie Livne je jedini zaposleni u svim predstavništvima Republike Srpske koji platu prima u Republici Srpskoj, umjesto u Izraelu, zemlji u kojoj radi!

Ovo je prije dva dana, na zatvorenoj, tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju, rekao ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Zlatan Klokić
Zlatan Klokić

Od tridesetak zaposlenih u svim predstavništvima samo Livne prima platu u Republici Srpskoj, a ne u zemlji u kojoj radi – u Izraelu. Klokić je to pravdao činjenicom da Livne „ima mnogo obaveza u Banjaluci kao što su sjednice Senata RS“. Na sjednici je rečeno da Livne u Banjaluci prima i jednu od dvije penzije. Drugu prima u Njemačkoj i to kao žrtva holokausta.

Podsjećamo, u aprilu prošle godine izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je notu Ambasadi BiH u Izraelu u kojoj se navodi da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji. U tom dopisu se ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu zatvoreno 31. decembra 2013. godine i da nakon toga nije ponovo otvarano.

Šef Odjeljenja za Balkan u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Dan Orian rekao je da je Predstavništvo Republiike Srpske u Izraelu preregistrovano u društvo sa ograničenom odgovornošću i da se ono nalazi u privatnom vlasništvu kojim rukovodi Arie Livne.

Nakon što je objavljena vijest da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji, Livne je doletio u Banjaluku i optužio ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka i predsjednika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića za antisemitizam.

U dopisu Ministarstva spoljenih poslova Izraela stoji da Livne nije pozvan da prisustvuje nijednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu. Dalje se navodi da slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Izraela.

Sa druge strane, predsjednik Srpske Milorad Dodik i drugi predstavnici vlasti u RS više puta su navodili da pomenuto predstavništvo postoji a da su sve druge tvrdnje pogrešne.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA