Ko kablovskog operatera Blicnet prisiljava na prodaju?

27829

Ovih dana se otkrivaju novi detalji koji pokazuju da priča ima daleko širu pozadinu i namijenjena je prisiljavanju prodaje drugih operatera Telemachu.

Portal Prve novine je u više navrata pisao kako se kompanija Telemach nezakonito bogati na račun građana i drugih operatera, te da se Sport Klub kanali koriste kako bi pomenuta kompanija dobila nove priključke.

Iz pouzdanih izvora, bliskih grupaciji Telemach, dobiijene su informacije koje ukazuju na to da ta kompanija planira preuzeti Blicnet iz Banjaluke i da navedene sportske kanale koristi kao sredstvo koje će im to omogućiti.

Kako se saznaje, Sport Klub se zadnjih šest mjeseci koristi kao “oružje”, da se banjalučkog operatera prisili na prodaju.

Svima je poznato da Telemach nije operater na području RS-a vezano za usluge kablovske TV, koja je trenutno najperspektivnija i najzanimljivija s aspekta tržišta u BiH. Gledajući da Telemach ne djeluje na tom tržištu, logično bi bilo da bi programe Sport Kluba dali operaterima iz RS-a, jer tim ne bi ugrozili poziciju ili prihode Telemacha, a zauzvrat bi dobili makar dio novca za ne tako jeftine programske sadržaje.

Tako bi grupacija na području RS-a zaradila novac, a sam Telemach ne bi izgubio ništa, jer nema mogućnosti izrade sistema preuzimanja korisnika kao u FBiH.

Na iznenađenje svih, grupacija Telemach je Sport Klub dala M;TEL-u, a njegovom direktnom konkurentu Blicnetu nije.

Zašto?

Davanje Sport Kluba M;TEL-u prouzrokovalo je migraciju dijela korisnika s Blicnet-a na M;TEL, a ujedno “Blic” prestaje dobijati nove korisnike, jer je M;TEL zbog navedenih kanala stekao veliku prednost.

Sport Klub je 7. aprila 2017. dat M;TEL-u dok Blicnet-u nije, jer je računato slabljenje istog do te mjere da će ga Telekom Slovenije (kao vlasnik) dati u prodaju, što bi omogućilo Telemachu da ga kupi i uveća svoj monopol na teritoriji BiH.

Plan je poremetilo Vijeće ministara kada je u maju 2017. imenovalo Konkurencijsko vijeće na koji način je postalo izvjesno da će Blicnet dobiti Sport Klub jer je zahtjev za prinudno izvršenje rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, kojim bi operateri dobili Sport klub programe, bio prvi na redu za odlučivanje.

Dobro osmišljen plan mogao je da bude srušen donošenjem odluke o prinudnom izvršenju.

Oni koji su pratili dešavanja nakon toga, mogli su da vide da je Konkurencijsko vijeće iz neobjašnjivih razloga prekinulo da radi na predmetu “Sport Klub” dok ne prođe Evropsko prvenstvo u košarci.

Time su doveli kompaniju Blicnet u nezahvalan položaj, jer njihovi korisnici nisu mogli pratiti prenose utakmica, za razliku od korisnika M;TEL-a.

Za to vrijeme UNITED MEDIA je u pritisak na Blicnet uključila i sarajevski sud koji se proglasio nadležnim za događanje u Banjaluci i donio privremenu mjeru kojom Blicnet mora ugasiti prenose utakmica reprezentacije Srbije na RTS-u pod prijetnjom kažnjavanja.

Pored toga je Sport Klub protiv kompanije Blicnet, opet u Sarajevu, na istom sudu i kod istog sudije, podnio tužbu, zahtijevajući pozamašnu svotu za odštetu, kako bi Telekomu Slovenije otklonio svaku dilemu o prodaji.

Za to vrijeme Konkurencijsko vijeće je odugovlačilo rješavanje slučaja “Sport Klub” što je činilo Blicnet sve slabijim.

Prema informacijama kompanija Blicnet je zbog opisane situacije izgubila nekoliko hiljada korisnika, bitno joj je umanjen promet i narušeni su joj inače dobri poslovni rezultati iz proteklih godina.

Rukovodstvo Telekoma Slovenije je reagovalo na način koji je Telemach očekivao, tako što je 04.12.2017. odredilo da se Blicnet po hitnom postupku proda uz obrazloženje, da će u suprotnom i dalje gubiti na vrijednosti.

Koristeći Sport Klub Telemach je ostvario svoj cilj i prisilio Blicnet na prodaju. Zbog prednosti posjedovanja Sport Kluba jedino Telemach ima interes da kupuje operatere,jer je ostalim potencijalnim kupcima, upravo zbog nerješavanja slučaja “Sport Klub”, budućnost neizvjesna.

Već viđen scenario

Po istom scenariju kompanija Telemach je postupala i ranije. Naime, 2015. godine, nakon gotovo identičnih pritisaka na svoje konkurente u Sarajevu, prisilili su na prodaju KATV HS, HKB NET i M&H Company d.o.o., jer im je i pored rješenja Konkurencijskog vijeća uskraćivan Sport Klub.

Za organe BiH ostaje da analiziraju zašto Konkurencijsko vijeće nije riješilo slučaj “Sport Klub” prije početka Eurobasketa, što bi bilo jako smisleno?

Zašto je zadržalo rad na tom predmetu dok se prvenstvo ne završi i Telemach postigne svoj cilj?

Kako se postupak prodaje Blicneta vodi sporije nego što u Telemachu očekuju, očito je da Konkurencijsko vijeće žalbama ministarstvu pravde odugovlači rješavanje slučaja “Sport Klub” kako Telekom Slovenije ne bi odustao od prodaje?

Donekle je razumljivo ponašanje Telemacha koji ne bira sredstva da bi kupio kompaniju Blicnet.

Žalosna istina ove države je ta, da Konkurencijsko vijeće kao organ koji bi morao štiti kompanije poput Blicneta od takve prisile pomaže Telemachu u cilju uspješne realizacije planiranog.

Ovo istovremeno daje i odgovor na pitanje kada će Konkurencijsko vijeće riješiti slučaj “Sport Klub”.

Kao i svi koji drže datu riječ, Konkurencijsko vijeće će vjerovatno držati slučaj u ladici dok se Blicnet ne proda.

Zašto Blicnet?

Postavlja se pitanje dobrim poznavaocima predmetnih prilika zašto je od svih operatera u BiH za pritisak da se proda odabran baš Blicnet?

Blicnet je jedini operater u vlasništvu Telekoma Slovenije. Posljedično su u toj kompaniji postavljani visoki standardi poslovanja. Paradoksalno, zbog toga su postali najranjiviji kod uskraćivanja Sport Kluba, za razliku od privatnih operatera koji imaju dosta širi izbor metoda za umanjenje štete koju trpe zbog istih problema.

Odluka Telekoma Slovenije da započne proces prodaje navedene kompanije, potvrđuje da je plan Telemacha u saradnji s Konkurencijskim vijećem dobro zamišljen.

Šta drugo građani BiH koji žele gledati Sport Klub mogu uraditi, nego nadati se da će se Blicnet što prije prodati, kako bi Konkurencijsko vijeće nakon realizacije ¨plana¨ otvorilo predmet “Sport Klub”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.