Ko brani projekat Eko-toplane?

966

Izgradnja Eko-toplana znači mnogo za Banjaluku i Republiku Srpsku i u rekordnom vremenu je završen veoma važan projekat za koji su mobilisane institucije i na republičkom i na lokalnom niovou, tvrdi Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske. U “odbranu” projekta Eko-toplana stali su i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, ali i Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Cvijanovićeva je naglasila da je problem grijanja u Banjaluci bila noćna mora i za Gradsku upravu i za republičke institucije, te da je ovo hrabar projekat i da je zadovoljna što je Vlada mogla da doprinese i u finansijskom smislu i kroz proceduralne postupke.

– Ovo nije rješavanje lokalnog problema, niti je ovo lokalni projekat. Ovo je republički projekat koji ima i regionalnu i evropsku dimenziju – rekla je ona na konferenciji “Energetska suverenost – Banjaluka kao regionalni centar”, na kojoj je svečano promovisano novoizgrađeno banjalučko preduzeće Eko-toplane.

Radnici “stare” Toplane: Eko-toplana je promašen projekat!

Cvijanovićeva je objasnila da su Eko-toplane republički projekat jer se pored građana u Banjaluci i privrednih subjekata, koji su u fokusu interesovanja i čiji se problem želio riješiti, moralo voditi računa i o mnogim drugim stvarima.

Prema njenim riječima, u Banjaluci je sjedište republičkih institucija, ogromna koncentracija studenata, studentski domovi, kao i da je to grad koji treba da bude pokazatelj i drugim sredinama kako treba da se živi.

– Ovdje treba da pokrećemo modernizaciju našeg društva i kroz ovaj projekat smo se uklopili u ono što jesu naši ciljevi -poručila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je završen dobar posao, što će Srpska moći da pokaže Banjaluku kao sposobnu, kapacitiranu i spremnu da sarađuje i integriše mnogo subjekata potrebnih za rješavanje ovako važnih pitanja.

Radojičić: Ovo je važan korak u razvoju grada

Prvi čovjek Banjaluke Igor Radojičić istakao je da izgradnja nove toplane na bio-masu u Banjaluci predstavlja važan korak u novoj fazi razvoja grada, a koji podrazumijeva “pametni grad, zeleni grad i grad sa povoljnim poslovnim okruženjem”.

Radojičić vjeruje da je Banjaluka kroz partnerstvo u ovom projektu uvjerila poslovnu zajednicu u BiH, Srbiji i regionu da u Banjaluci imaju partnera i da sa Banjalukom mogu da rade na inovativnim rješenjima.

TI od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti odluka o Eko-toplani

– Zbog građana Banjaluke smo ovdje. U gradu Banjaluka, gdje sezona grijanja traje šest mjeseci, grijanje ne smije biti ugroženo. Zbog onih koji su korisnici daljinskog grijanja, a to je više od 20.000 korisnika, morali smo riješiti ovaj problem – rekao je Radojičić na konferenciji “Energetska suverenost – Banjaluka kao regionalni centar”, na kojoj se svečano promoviše novoizgrađeno banjalučko preduzeće Eko-toplane.

On je naveo da je drugi razlog realizacije projekta to da ostali građani koji nisu korisnici, a kojih je više od prvih, ne smiju biti taoci neuspješnog sistema u kojem se povećavao finansijski problem do nivoa da je ugrožavao javne finansije grada i mogao je da blokira ostale projekte.

– Došli smo do modela i projekta koji je naš partner, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) proglasila kao “prvi, inovativan i zelen”. Prvi jer smo prva lokalna zajednica kojoj je EBRD direktno plasirala kredit, inovativan jer smo morali riješiti sve pravne, tehničke i finansijske aspekte u samo godinu dana, a zelen jer je riječ o primjeni savremenih tehnologija – naveo je Radojičić.

Radojičić je posebno zahvalio delegaciji Vlade Srbije, koju predvodi premijer Ana Brnabić, što su danas došli i podržali otvaranje nove Eko-toplane.

Brnabić: Važan projekat za Banaluku

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je projekat Eko-toplane u Banjaluci važan jer se za njegovu realizaciju koriste domaća tehnologija i obnovljivi izvori energije, te utiče na lokalno zapošljavanje.

– Ovaj projekat pokazuje da imamo preduzeća potekla iz Republike Srpske koja mogu da se takmiče sa najboljim stranim firmama, zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i onda ih gledamo kao naša zajednička jer mogu napraviti inovativna rešenja i najbolju tehologiju. To su firme koje su dale veliki signal za ostalu privredu – smatra Brnabićeva.

Brnabićeva je u Banjaluci, na stručnoj konferenciji “Energetska suverenost – Banjaluka kao regionalni centar”, poručila da je potrebno ponovo uspostaviti saradnju privrede sa naučnim i obrazovnim institucijama jer je to potencijal koji Srbija i Srpska imaju.

– Republika Srpska, grad Banjaluka i kompanija IEE svima su nam dali veliki zadatak kako da uradimo sličan projekat u godinu dana – kaže Brnabićeva.

Na konferenciji u Banskom dvoru, na kojoj je svečano predstavljeno novoizgrađeno banjalučko preduzeće Eko-toplane, poručeno je da je važno da Republika Srpska i Srbija vode energetsku politiku zajedno i efikasno jer imaju značajne resurse i potencijal u tim oblastima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Davidović pričao kako je Banja Luka najljepše grad, arhitektonski je uništio i zadužio je. Gavranovic naslijedio kredite ali nam je ostavio rupu u centru grada. Igor priča o eko toplani – je li to nas eko toplana ili …

Comments are closed.