Karađorđevići traže “Miločer”: Tapije u manastirima?

869

Dokumentacija koja potvrđuje da su Karađorđevići otkupili “svaki pedalj zemlje”  koja im je oduzeta, postoji u manastiru Reževići nadomak Petrovca, tvrdi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

– Imovinu kraljevske porodice Karađorđević koja je oteta neposredno poslije Drugog svjetskog rata, prirodno treba vratiti vlasnicima, ali i svima drugima kojima je uzeta imovina odlukama komunističkih vlasti druge Jugoslavije. Oteto je prokleto, pa ga valja vratiti, i Karađorđevićima, i, ako nešto imaju, potomcima Franja Josifa, i Petrovićima, i naravno običnim građanima – dodao je Amfilohije.

Prem njegovim riječima komunisti su oduzimali za narod i onda je to bilo razumljivo, ali su sada “neokomunisti” to privatizovali. To je nova buržoazija, koja je sve prisvojila.

Ova izjava crnogorskog vladike data tokom sedmice koja ostaje za nama, dolazi u vrijeme kada je aktuelizovan slučaj imovine jugoslovenske i srpske dinastije Karađorđevića u Crnoj Gori.

Prijestolonaslijednik Aleksandar i njegova supruga Katarina, traže već poduže da im se vrati vila “Miločer”, nekadašnja ljetnja rezidencija pomenute dinastije, pomoćni objekti, kao i zemlja u Miločerskom parku i na Svetom Stefanu.

Zahtjev za povrat imovine pravni zastupnici Karađorđevića su podijneli davno. Komisija za povrat i obeštećenja opštine Budva je 2007. godine odbila zahtjev, a potom je to učinila i Regionalna komisija za povrat u Baru, ističući da ne postoji crnogorski akt kojim je sporna imovina oduzeta. A ona je oduzeta odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ 8. marta 1947. godine. Uslijedila je žalba drugostepenom organu, a advokati Karađorđevića kažu da će, ukoliko crnogorski sudovi ne usvoje zahtjev, pravdu tražiti u Strazburu.

Karađorđevići su kupili zemlju od mještana uglavnom, a kraljica Marija je u ljetnjikovac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara. Gradnja je finansirana iz državne blagajne. Poslije rata ljetnjikovac je pretvoren u hotel “Miločer” u kojem je povremeno boravio i Josip Broz, primajući tu strane državnike.

U međuvremenu su hoteli “Vila Miločer” i “Kraljičina plaža”, koja je sagrađena osamdesetih godina na zemljištu koje traže Karađorđevići, izdati u zakup grčkoj kompaniji “Adrijatik properties” na 42 godine.

Podjela imovine

Iz Vlade Crne Gore su saopštili da će tokom ove godine doći do privatizacije u HG “Budvanska rivijera”, koja je u državnom vlasništvu. Preduzeće će biti podijeljeno na dva dijela. Na prodaju će biti hoteli “Mogren” i “Aleksandar” u Budvi, Turističko naselje Slovenska plaža u ovom gradu, i hoteli “Kastel lastva” i “Palas” u Petrovcu. U državnom vlasništvu će ostati grad-hotel Sveti Stefan i “Vila Miločer”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA