Kako medijska hobotnica Dragana Šolaka pljačka BiH!?

9061

Dragan Šolak, kragujevački biznismen koji je na čelu grupacije “United Media”, godinama na perfidan način pljačka građane BiH!

Šolak, koji je predsjedavajući borda direktora “United grupe”, u okviru koje posluju i kablovski operateri SBB i “Telemach”, zatim Televizija N1, Sport klub kanali, Grand narodna televizija, raznim mahinacijama putem off shore kompanija novac iz džepova građana BiH godinama prebacuje na svoje račune na Malti, Djevičanskim ostrvima.

Pravda kasni

Kako su regionalni mediji ranije izvještavali, ova grupacija na prostoru bivše Jugoslavije ostvarila je oko 440 miliona evra prihoda u 2016. godini! A ostvarenje ovog prihoda Šolakove finansijske hobotnice praćeno je brojnim nepravilnostima, piše Avaz.ba.

Indikativno je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nije nadležna za televizijski program N1. Kako su rekli u RAK-u, nemaju nadležnost zato što je osnivač televizijskog programa “N1 Today” kompanija “Adria News SARL” sa sjedištem u Luksemburgu, a koja je i nosilac dozvole izdate od nadležnog regulatornog tijela Luksemburga?!

To znači da Televizija N1 dnevno pravi sate programa, zapošljava više od 100 novinara, utiče na javno mnjenje bh. društva, a da pritom ne odgovara nijednoj instituciji BiH, odnosno države u kojoj posluje!

Ti na žalost nije kraj. “Telemach” besplatno koristi više od 30 000 električnih stubova za prenos signala, te godinama zloupotrebljava dominantni položaj na tržištu telekomunikacija i krši principe konkurencije.

Medijska mreža putem koje Šolak izvlači novac

Zbog toga je “BH Telecom” počeo pravnu bitku sa kanalima Sport klub, insistirajući da “Telemach” odredi jednaku cijenu ostalim kablovskim operaterima, a ne da promjenom cijena nastavlja svoju dominaciju i druge operatere lomi nelojalnom konkurencijom.

Samir Jusufović, šef Kabineta generalnog direktora “BH Telecoma” Mirsada Zaimovića, kaže da su institucije BiH već trebale reagovati u slučaju “Telemach”, jer je pravda koja kasni uskraćena pravda.

Sporni sadržaj

– Dok sporovi traju, “United Media” kroz povezana društva koristi položaj dominacije i ovladava tržištem. U međuvremenu, od podnošenja zahtjeva do danas, konkurent koji je jedini konstantno imao sporni sadržaj, “Telemach” ostvario je znatan rast broja korisnika, pa samim tim i prihoda, a koje je ostvario grubim kršenjem principa konkurencije – istakao je Jusufović.

U posljednje dvije godine Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo je Šolakovu firmu “United Media Distribution” kaznom teškom pola miliona KM. Indikativno je da je samo nekoliko dana prije izricanje kazne “Telemach” odredio novu cijenu za distribuciju kanala Sport klub koju povećava sa 0,85 evra po korisniku, na 1,75 evra.

Skoro sedam miliona evra na polutajnim računima

Čak i u uređenijim zemljama, kao što su Hrvatska i Slovenija, koje su i članice Evropske unije, Šolak je uspio izvući milione evra. Prošle godine hrvatski “Nacional” objavio je tekst u kojem je navedeno da je čak 6 730 175 evra, koje su uplatili hrvatski operateri “Telekom”, “Iskon” i “Vipnet”, završilo na polutajnim računima Šolakove “United Media grupe” na Kipru i u Lihtenštajnu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA