Japanci predstavili prototip voza “Metak” (VIDEO)

688

Japanci su predstavili nevjerovatnu prototip verziju novog voza “Metak”, kako su ga nazvali, koji može prevoziti više od 1 300 putnika brzinom do čak 300 kilometara na sat.

Shinkansen voz ima prednju stranu zaobljenu poput metka, utičnice za napajanje ispod svakog sjedišta te lagane police za prtljag. Prema pisanju japanskih medija, ovaj voz trebao bi početi saobraćati 2020. godine, u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Tokiju.

Voz je ukrašen velikim zlatnim slovom “S” koji označava da je ovo Supreme verzija voza.

– Serija N700S je u potpunosti redizajnirana kroz renoviranje glavnih objekata i opreme. Izradili smo voz koji će simbolizovati novu eru za Tokaido Shinkansen liniju – rekao je za Asahi Masayuki Ueno, zamjenik generalnog direktora sektora operacija Shinkansen JR Tokai.

Sva sjedišta novog japanskog voza unaprijeđena su novom tkaninom, a prostor za noge proširen je za 15 odsto u odnosu na prethodnu verziju voza. Supreme voz “Metak” može primiti 1 323 putnika, a kretaće se do 285 kilometara na sat linijom Tokaido Shinkansen te do 300 kilometara na sat linijom Sanyo Shinkansen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA