Ivana Španović prvak svijeta (FOTO)

2341

Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu.

Najbolja srpska atletičarka do prvog zlata na šampionatu svijeta došla je skokom 6,96 u četvrtoj seriji.

Ona je tokom karijere bila prvakinja Evrope i na otvorenom i u dvorani (tri puta), ali do sada nije imala zlato sa planetarnih smotri. Sada ukupno ima deset medalja (bronza za OI, dve bronze sa SP, srebro, bronza i zlato sa SP u dvorani).

U prvoj seriji je zabilježila najbolji skok i zasjela je na prvo mjesto. Posljednja je izašla na zaletište, i skočila je 6.89 metara.

Poletela je Srpkinja na startu, te je iza sebe ostavila Kinešu Burks (6.81), dok je Britni Ris imala 6,76 metara. Pokazala je Ivana da ima jasne ambicije da osvoji najsjajnije odličje.

Ivana Španović

Nije bilo promjena ni u drugoj seriji, pošto nijedna konkurentkinja nije uspjela da nadmaši skok srpske atletičarke iz prve serije. Imala je Ivana nešto slabiji drugi skok, od 6,74 metra i ostala je na vrhu.

Došlo je do promjena na drugom mjestu, pošto je Nijemica Moguenara od 6,85 došla tik iza Ivane Španović.

Najveća konkurentkinja srpske šampionke, Britni Ris, nije uspjela da je ugrozi na vrhu! Skočila je “samo” 6,77 metara u trećoj seriji, što joj je bilo dovoljno za četvrto mjesto. Ivana je prestupila u trećem skoku, no ostala je na vrhu, pošto je rezultat od 6,89 ostao najbolji na Svjetskom prvenstvu.

Tako je sa prvog mjesta ušla u drugi krug, u kome je učestvovalo najuspkešnijih osam atletičarki.

Britni Ris se nije predavala u borbi za najsjajnije odličje, pa je poslije skoka od 6,89 metara (identičan kao Ivanin iz prve serije) došla do prvog mjesta. Amerikanka je imala bolji drugi skok (6,77 naspram 6,74 srpske atletičarke) i to je ono što joj je donijelo prednost.

Međutim, to je samo bio motiv za Španovićevu da zabilježi najbolji skok u svijetu ove sezone! Imala je rezultat od 6,96 metara i vratila se na vrh! Tako su je samo dva skoka dijelila od najsjajnijeg odličja!

Risova nije imala adekvatan odgovor u petoj seriji, već je skočila 6,72 metra, pa je Ivana Španović bila samo na skok od titule svjetske šampionke u Birmingemu!

Srpska atletičarka nije željela da skače u petoj seriji, očigledno želeći da sačuva snagu i koncentraciju uoči posljednjeg skoka.

Posljednji skok nije donio promjenu, pa je Ivana Španović tako postala nova svjetska šampionka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA