Istraga u BiH: Nelegalno izvozili jajne ćelije i embrione?

600

Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH provjeriće anonimnu prijavu protiv tužioca BiH Dubravka Čampare, bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare zbog navodne umiješanosti u kriminalnu trgovinu jajnim ćelijama.

U prijavi je navedeno da je tužilac Čampara, uz pomoć Salihovića, zbog ličnog interesa zaustavio istragu u vezi sa klinikom za vantjelesnu oplodnju “Euromedikal”.

Federalnoj upravi policije obratile su se radnice ove poliklinike, koje su policiji ponudile saznanja i dokaze da se genetski materijal iz BiH, odnosno zdrave jajne ćelije i embrioni, nelegalno izvoze u Tursku, Italiju i Grčku, što one smatraju trgovinom ljudima.

Tokom istrage, navodno, u kartonima pacijenata pronađeni su dokumentacija i protokoli na imena Maida Baščaušević Čampara i Dubravko Čampara, sa uplatnicama na kojima su bili navedeni enormni popusti na usluge.

Tadašnji predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Fahrudin Kulenović rekao je da su neki ljekari iz Turske dolazili na kliniku i radili operativne zahvate i dodao da smatra da su optuženi opasni, a da je klinika kriva po optužbama za nelegalan izvoz zdravih jajnih ćelija i embriona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA