Istočno Sarajevo: Maturanti darivali krv (VIDEO)

776

Maturanati Srednje škole “28.juni”, njih preko 70, iz Istočnog Sarajeva pokazali su humanost na djelu. I ove godine, odazvali su se u velikom broju na akciji dobrovoljnog darivanja krvi.

– Odlučila sam se jer znam da će to nekome spasiti život – rekla nam je Milica Kreštalica.

– Većina drugara daje krv, pa da pomognemo onima kojima je najpotrebnija – dodao je Nikola Pandurević.

Svake godine učenicima primjer daju i njihovi profesori. Tako je bilo i ove godine, jer su prije maturanata, upravo oni darovali krv.

– Osmi put darujem krv i mislim da je samo darivanje važan događaj. Pokazujemo humanost, učenici su ovim odzivom pokazali da su veoma odgovorni i humani – otkrio nam je Đorđe Ljuboje, profesor u Srednjoj školi “28.juni”.

Crveni krst Istočno Novo Sarajevo je među prvim opštinskim organizacijama u Srpskoj, koja je pokrenula akciju darivanja krvi u srednjim školama. Svake godine maturanti imaju priliku da postanu dobrovoljni davaoci.

– Bitno je da djeca shvate da davanjem ulaze u jednu armiju humanih ljudi. Njihova krv pomaže, ne pita se kome ide krv. Čim se odluče da daju krv postaju humanisti – naglasio je Milan Ristović iz Crvenog krsta Istočno Novo Sarajevo.

Velika motivisanost maturanata obradovala je ljekare. Akciji je prethodilo predavanje, na kome su ljekari savjetovali učenike kako da se pripreme za darivanje krvi.

– Danas ih registrujemo, vršimo provjeru hemoglobina, prolaze ljekarski pregled, mjeri se pritisak, slušamo srce i pluća. Ukoliko zadovolje sve ove preglede mogu da daruju krv – dodala je Jelena Stojanović – Lukić, šef Službe za transfuziju Bolnice Istočno Sarajevo.

A krv može darovati svaka zdrava osoba i to između 18-e i 65-e godine. Muškarci novu dozu mogu darovati svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca. Ove godine se 70 maturanata prijavilo i to je, kažu u školi, dobar odziv. Nadaju se da će većina njihovih učenika nastaviti da daruje krv i tako pomogne u spašavanju života.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA