Gradiška: Sava zaplavila Bistricu i Gašnicu

1486

Rijeka Sava na području Gradiške zaplavila je nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu opštine Gradiška Slobodan knežević kaže da je Sava na tom području danas nadošla na 30 centimetara do magistalnog puta Gradiška-Kozarska Dubica.

– Vodostaj Save u Gradišci dostigao je nivo od 794 centimetra i u proteklih par sati je u stagnaciji ili blagom porastu – rekao je Knežević i podsjetio da se na 730 centimetara proglašava vanredna odbrana od poplava.

Sava je juče u podne imala vodostaj od 770 centimetara.

Knežević je podsjetio da je od četvrtka, 15. marta, na snazi drugi stepen vanredne odbrane od poplava, što znači da su u pripravnosti svi subjekti koji učestvuju u zaštiti i spasavanju.

On je naglasio da visok nivo Save najviše problema čini na crpnoj stanici “Kej” i da su danas od Republičke uprave Civilne zaštite nabavili dodatne dvije pumpe, od kojih je jedna već instalirana.

Knežević je dodao da pokušavaju da ojačaju kapacitet crpne stanice “Kej” kako ne bi došlo do plavljenja podrumskih prostorija u naselju Senjak, što se često dešava kada Sava bude na ovom nivou i kada se poveće nivo podzemnih voda koje prodiru u kanalizacioni sistem.

– Dodatni problem pravi i kiša koja pada, ali najavljeno je da bi trebala prestati do 21 sat i nadam se da to tada neće biti većeg plavljenja u podrumima u naselju Senjak, gdje za sada ima slučajeva blagog prodiranja vode u podrume pojedinih kuća – rekao je Knežević.

Komunalno preduzeće “Vodovod” Gradiška ranije je upozorilo građane u naselju Senjak da obezbijede pumpe za odvod oborinskih i podzemnih voda iz podruma i uklone vrijedne stvari, jer pri izrazito visokom vidostaju Save i podzemnih voda crpna stanica “Kej” ne može da prepumpa toliku količinu vode iz kanalizacionog kolektora, u koji dodatno prodiru podzemne i oborinske vode.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA