Facebook može da zna koliko imate novca?

545

Facebook je 2016. podnio zahtjev za zaštitu patenta koji će im omogućiti upotrebu algoritma za predviđane bogatstva njihovih korisnika. Podaci o podnošenju zahtjeva postali su javni tek u februaru ove godine, kada je Američko odjeljenje za patente objavilo dokumente o tome.

Patent i algoritam koristili bi podatke koje im daju samo korisnici, odgovarajući na niz pitanja, ali i one koje su nesvjesno pružili koristeći Facebook.

– Onlajn sistem koristi klasifikatore za predviđanje društveno-ekonomske grupe korisnika mrežnog sistema. Klasifikatori koriste modele koji su oblikovani prema podacima o populaciji korisnika kao što su demografske informacije, vlasništvo pojedinih uređaja, korištenje interneta, podaci o domaćinstvu i socioekonomski status. Globalni podaci mogu se prikupljati iz upitnika za istraživanje tržišta – opisano je.

Međutim, nagađa se da to što Facebook ima patent za taj algoritam ipak ne znači da će ga koristiti. Na kraju krajeva, imaju ga od 2016. pa ga dosad nisu koristili.

– Klasifikatori na temelju informacija o korisniku izračunavaju kojoj socioekonomskoj grupi pripada. Uneseni podaci zavise od korisnikovog profila, ali i njegovih akcija dok je na mreži. Tako će se predvidjeti njegov socioekonomski status i bez korištenja podataka o njegovim primanjima. Društvena mreža kreiraće sadržaj koji će mu se prikazivati zavisno od njegove pripadnosti određenoj socioekonomskoj grupi – stoji u opisu.

Patent za taj algoritam nije sto odsto pouzdan, pa je riječ samo o procjeni.

– Često tražimo patente za tehnologije koje nikad nismo implementirali, to nije nikakav indikator naših budućih planova – rekao je portparol Facebooka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA