EU u odlučujućoj fazi

502

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se EU nalazi u odlučujućoj fazi, te je najavlila da će na idućem Savjetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video poruci, podsjetila da Velika Britanija napušta EU, a ujedno međunarodno stanje obavezuje na djelovanje.

Zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom Njemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje riješiti na evropskom nivou.

Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije evra, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

– Nadam se da ćemo brzo postići rezultate – rekla je ona.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

– Nadam se da će dio toga biti i saradnja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u programima “Horizon 2020” i razmjeni Erasmus. Erasmus je odličan primjer uspješnog evropskog programa – naglasila je Merkelova.

Najavila je i dijalog sa građanima o razvoju Evrope.

– Razgovor sa građanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju. Francuska i Njemačka će u tome tijesno sarađivati – rekla je Merkel i dodala da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko foruma i manifestacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA