Električni automobili sve manje “na meti” Britanaca?

568

Britanci sve manje kupuju električne automobile, pokazuju nanjoviji podaci. Od 1. januara do sada prodato je za trećinu manje automobila na električni pogon nego u istom periodu godinu dana ranije.

U ovom periodu Britanci su kupili nešto manje od 1 000 novih vozila na struju, što predstavlja pad prodaje od 33,7 odsto na godišnjem nivou.

Očekuje se da će pad biti još izraženiji od kraja aprila, kada se ukinu državne subvencije na kupovinu električnih automobila u iznosu od od 4 500 funti.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji smatraju da je ovako niska potražnja za automobilima na električni pogon posljedica četiri faktora koji i dalje odvraćaju kupce: visoke maloprodajne cijene vozila, ograničene autonomije u vožnji, nedovoljno razvijene (ili nedovoljno pristupačne) mreže punjača i neizvijesnosti oko vrijednosti polovnog električnog automobila kada ga jednog dana ponude na prodaju.

Oni smatraju da se ovi prodajni rezultati neće bitnije promijeniti sve dok se na tržištu ne pojave cjenovno pristupačniji modeli, sa većim radijusom kretanja i skraćenim vremenom dopune baterije.

Sa druge strane, Ministarstvo saobraćaja tvrdi da su u periodu otkako postoje subvencije za električne i plug-in hibridne automobile primili preko 130 000 zahtjeva od kupaca ovih tipova vozila (subvencija za automobile na struju iznosi 4j500 funti, a za plug-in hibride 2j500 funti).

Portparol ovog ministarstva navodi da u državi postoji 11 500 javnih punjača za električna vozila, uključujući 900 brzih punjača, što, prema njegovim riječima čini najveću mrežu punjača u Evropi.

Iako je u 2017. u Britaniji prodato ukupno 13 600 automobila sa čisto električnim pogonom, oni su činili svega 0,5 odsto novoregistrovanih vozila u toj zemlji u protekloj godini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA