Ceca Kitić za SrpskaCafe: Srpski rukomet se pretvorio u rijaliti

957
Ceca Kitić
Svetlana Ceca Kitić razočarana je posljednjim dešavanjima u nekada trofejnom sportu

Najbolja rukometašica svijeta svih vremena Svetlana Ceca Kitić tvrdi da se srpski rukomet pretvorio u klasični rijaliti šou!

Nekada trofejni sport u Srbiji spao je na najniže grane. Uspjeha na najvećoj sceni nema, tu i tamo se desi neki “incident”, ali su rezultati daleko ispod očekivanja.

Da stvari budu još tužnije, rezultatsko sivilo nije najgore što se desilo sportu. Jer, skandali se ređaju kao na filmskoj traci. Ne tako davno, četiri najbolje rukometašice su bojkotovale selektora i nisu se vratile u tim dok on nije smijenjen. A kada je ta sapunica okončana, otvorio se novi front.

Ionako nas nema nigdje…

Muška reprezentacija provela se kao bosa po trnju na posljednjem prvenstvu Evrope u Hrvatskoj. Rezultati su bili ispod očekivanja, igru su mnogi okarakterisali kao sramotnu, a zatim je krenulo istresanje “prljavog veša”. Prvo je selektor Jovica Cvetković igrače optužio da su se do ranih jutarnjih časova opijali u Splitu i Zagrebu, te da su i prije posljednje utakmice u preliminarnoj fazi rezervisali karte za povratak kući, iako su imali šanse za prolaz dalje.

Skoro čitav život sam posvetila rukometu. Vraćala sam mu se. Pokušala sam nešto da promijenim. I nisam uspjela. Za mene je sport jedna divna, davna prošlost. I kad vidim šta se sve danas dešava u rukometu, drago mi je što me više nema tu
Svetlana Kitić

Na odgovor se nije dugo čekalo. Rukometaši su se oglasili zajedničkim pismom u kojem su Cvetkovića optužili da je radio pijan, što hotelski račun od 1 200 evra i potvrđuje. Uz to, naveli su da selektor nije ni znao koji igrač nastupa u kojem klubu. Epilog svađe je Jovicina smjena i još jedna ogromna mrlja na srpskom rukometu.

Sve navedeno razočaralo je popularnu Cecu, koja je braneći boje reprezentacije stekla svjetsku slavu, osvojila olimpijsko zlato i srebro, te titulu planetarnog vicešampiona.

– Žalosno. Tako bih opisala sve ovo što se dešava u našem sportu. Ionako nas već dugo nema na rukometnim mapama, a tek poslije ovoga nas neće biti nigdje. Ovakve stvari se u naše vrijeme nisu mogle dogoditi. Doduše, bilo je iskrica i trzavica. Ali, ako ste jedna velika porodica, a nacionalni tim to mora biti, onda se ovakve stvari rješavaju iza zatvorenih vrata. Ovako, sve je isplivalo u javnost i postalo jedan veliki rijaliti šou – izjavila je Ceca Kitić na početku priče za SrpskaCafe.

Riba smrdi od glave

Ceca Kitić nije željelja mnogo da troši riječi na rad čelnika Rukometnog saveza Srbije. Na pitanje kolika je njihova odgovornost, kratko je odgovorila:
– Ima ona narodna poslovica da riba smrdi od glave. Time sam, valjda, sve rekla.

Žena koju je IHF 2010. godine i zvanično proglasio za najbolju rukometašicu ikada nije željela da zauzima strane u ratu na relaciji selektor – igrači.

– Nisam ni na strani igrača ni Cvetkovića. Selektora vrlo dobro poznajem godinama i sve ovo mi zvuči pomalo nestvarno. Naš rukomet je postao ružan i tužan, a sve je zapravo odraz dugogodišnjeg stanja.

Svetlana je stala u odbranu ekipe po pitanju igre u Hrvatskoj zbog činjenice da je bilo mnogo otkaza i povreda, te da se već na startu smotre povrijedio i Marko Vujin. A potom je izrazila razočarenje činjenicom da su igrači kupili karte za povratak kući prije nego li su i teoretski ispali:

– Ako je istina to što je Cvetković rekao za rezervacije karata, onda je to za svaku osudu. Ostala sam bez teksta. Kao neko koga je sportski motiv uvijek gurao naprijed, potpuno je neshvatljivo da se dogodi nešto takvo.

Puno stvari se mora promijeniti

Naša sagovornica za kraj nije mogla da da tačan recept za bolje rukometno sutra jer, kako kaže, on nije nimalo jednostavan.

– Šta bih promijenila? Pa, trebao bi mi cijeli dan da nabrojim sve neophodne “rezove”. Evidentno je da se puno stvari mora promijeniti. Skoro čitav život sam posvetila rukometu. Vraćala sam mu se. Pokušala sam nešto da promijenim. I nisam uspjela. Za mene je sport jedna divna, davna prošlost. I kad vidim šta se sve danas dešava u rukometu, drago mi je što me više nema tu – zaključila je Svetlana ceca Kitić.

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA